Американският Център за въздействието на околната среда върху здравето обяви, че карамеленият оцветител, използван в пепси-колата, съдържа обезпокояващо ниво карциноген, въпреки че производителят заяви, че ще промени формулата, предаде AP.

През март „PepsiCo“ и „Coca-Cola“ казаха, че ще променят формулата за производството в цялата страна, след като в щата Калифорния бе приет закон, според който напитките с определено ниво карциногени трябва да имат предупреждение за опасност от рак на етикета. Тогава бяха направени промени за напитките, продавани в Калифорния.

Химикалът 4-метилимидазол може да се образува в производствения процес при загряване. Затова следи от него се съдържат в много храни.

COCA COLA TRADE SECRETS

Центърът за въздействието на околната среда върху здравето установи с изследвания, че продуктите на „Coca-Cola“ вече не съдържат химикала. Той обаче още е в продуктите на „Pepsi“, продавани извън Калифорния.

„Pepsi“ каза, че доставчиците им на карамелен оцветител променят производствения си процес, за да намалят съдържанието на химикала, цитира БТА.

Американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата и други регулиращи агенции по света смятат карамеления оцветител за безопасен, изтъкнаха от „Pepsi“.

Човек би трябвало да изпие над 1000 консерви кола за един ден, за да достигне дозата от химикала, показала връзка с рака при гризачи, изтъкна преди Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата.

Източник:inews.bg