Трусът ще засегне района на Вранча

В интервю за телевизия „Realitatea” почетният директор на Националния геофизичен институт на Румъния Георге Мармуряну заяви, че до края на тази година в района на Вранча, който е силно сеизмологичен се очакват по 10-15 труса месечно.

Интервюто бе направено по повод твърдението на професор Джордж Пуркар от Института по геоложки науки към „Гьоте институт“ във Франкфурт, Германия, че през тази година северната ни съседка ще бъде сполетяна от силно разрушително земетресение. Той подчерта, че силата на труса ще е между 6.7 и 7 по скалата на Рихтер.

zemetras

 

Професор Мармуряну обаче успокои населението на този район, заявявайки, че няма предпоставк
Професорът е автор на исторически анализ, който проследява земетръсите в този период, пише ruse-news.com.и за подобно разрушително земетресение. Той се основава на изследванията на всички земетресения, разтърсили земята на Румъния през последните 60 години.

Неговият колега Мирча Радулиан, който е научен директор на Института по геофизика заявява, че ежегодно се регистриран межда 350 и 400 труса, но такива с магнитуд около и над 7 по Рихтер, не се очакват.

Той обаче се застрахова като допълни, че ако се погледнат статистическите данни, става ясно, че на всеки две години в тази зона има трусове със сила над 5 по скалата на Рихтер. В заключение професорът заяви, че не може да се предскаже с точност кога ще се случи земетресение, още повече неговата сила, пише frognews.bg.

Източник:razkritia.com