Фалшив оцет и тази есен развали туршиите на хората. От Видин до Варна и от Пловдив до Дупница стопани изплакаха, че изхвърлят стотици буркани със зимнина, тъй като бомбирали заради лош оцет. Хората се питат какъв оцет да слагат в туршиите, след като в сезона на приготвянето им стана ясно, че на пазара се предлагат фалшификати.В най-бедните региони на страната домакинствата масово залагат на домашното консервиране и затова хората се притесняват бурканите им да не бомбират заради некачествен оцет.

Хората предпочитат да стане както с другите продукти като сиренето, например. Да има стандарт – като се казва оцет да е оцет, а като е химия да носи друго име.

Във Видинска област в момента се извършва проверка за фалшив оцет в търговската мрежа и на производителите, като се провярява технологичната документация, съобщиха от Областната дирекция за безопасност на храните. Тя трябва да приключи до 28 октомври. Развалени туршии от ментета има и в Пазарджик. Масово в магазините вече хората задължително четат етикетите на продукта, не крият учудването си търговци.ocet

След сигнали, че разредена оцетна киселина се продава като винен оцет, агенцията по безопасност на храните запечата склад на „Винпром Дупница“ с 3,5 тона бутилки с неясно съдържание. Спряна бе и работата на фабриката, докато оттам не представиха технологична документация за производство и лабораторен анализ на оцета.

Назначена бе и национална проверка на оцета в търговската мрежа.

Шефът на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев поиска различията между винения оцет и оцетната киселина ясно да се дефинират с поправка в Закона за виното и спиртните напитки. Подкрепи го доц. Христо Спасов от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Най-честото нарушение сега е химическата оцетна киселина Е260 (с оцветители и ароматизатори) да се представя на етикетите като натурален винен или ябълков оцет, което е грубо подвеждане на купувачите.

Специалистите препоръчват да се купува естествения натурален винен или ябълков оцет, а не Е260, което означава разредена оцетна киселина с ароматизатори и оцветители.

Трябва да се четат етикетите и особено дребния шрифт, с който изписват съдържанието на продукта. Задължително да се гледа и датата на производство, данните на производителя, както и киселинното съдържание в прочценти. Оцет под 6% да не се купува!

Като избирате оцет гледайте да е в безцветна и прозрачна бутилка и на дъното да няма утайка.

Ако оцетът е произведен от химическа оцетна киселина, то виненият аромат е много слаб или въобще го няма. Важно е да се обръща внимание на цвета в бутилката на светло. При червения оцет цветът е слаборозов, жълто-оранжев или виненочервен. Белият оцет може да е безцветен, но обикновено е от слабожълт до сламеножълт.

Източник:blitz.bg