Водите на река Язо преляха и заляха мост в Разлог. Кметът на града инж. Красимир Герчев е разпоредил действия за намаляване нивото на водите на реката в самия град, съобщава Дарик.

В село Баня реките Малко Глазне и Пихла излязоха от коритата си. На място е изпратена допълнителна техника и хора. Община Разлог изпълнява проект за укрепване на коритото на река Пихла. В участъците, където реката е укрепена, няма опасност за местното население и техните жилища. В неукрепените участъци като зоната около бившия консервен завод обаче, реката е неконтролируема.reka

Екипи от общината следят нивото на реките в града и съставните селата.

Кметът Красимир Герчев информира, че в междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет днес ще бъдат разгледа внесените през втората половина на 2012 г. предложения за финансиране за извършване на дейности за предотвратяване на бедствия и аварии, свързани с обезопасяване на реките.

При одобрение на финансирането една от реките, която ще бъде укрепена е Язо. Става дума за изграждане на стени на коритото на местата, където няма или са ниски. Река Язо няколкократно е излизала от своето речно корито при високи води и причинявала наводнявания в участъци на улиците „Шейново“ и „Изворите“.

Източник:24chasa.bg