Вредни ли са стимулантите за човешкото тяло?

Вероятно сте чували за използването на анаболни стероиди от професионални атлети и във фитнес залите, но не сте убедени дали те са вредни и застрашават здравето ви. Затова ние ви предлагаме полезна информация, която ще ви помогне да си изградите собствена гледна точка по въпроса.

Нека първо обясним какво представляват анаболните стероиди. Те са хормони, които стимулират повишаването на тестостерона в човешкия организъм. Този важен мъжки хормон е от първостепенно значение за атлетите, защото повишава силата, агресията, концентрацията и подпомага по-бързото възстановяване на тялото след уморителни състезания или тренировки.

Всичко това звучи наистина чудесно, но дали употребата на подобни стимуланти е безопасна и как се приемат те?

анабол

Подобно на всяко друго нещо, което не се използва с мярка, стимулантите могат да представляват опасност, ако с тях се прекалява. Прекалено големите количества анаболни стероиди могат да имат тежки ефекти върху здравето, защото те действат пряко върху хормоните. А хормоналният дисбаланс е отговорен за редица заболявания. Така, ако прекалявате със стимуланти от този тип, може да си причините някои по-дребни проблеми, като оплешивяване или прекомерно окосмяване, поява на акне, задържане на течности. Но стероидите могат да имат и много по-тежки последствия: увреждане на черния дроб и бъбреците, повишено кръвно, запушване на кръвоносните съдове от мастни отлагания, заболявания на половата система и т.н.

Добрата новина е, че тези по-леки или по-тежки ефекти могат да бъдат избегнати, ако си изградите балансиран план за техния прием и не прекалявате с употребата им. В никакъв случай не ги комбинирайте с наркотици или алкохол, защото ефектът може да бъде пагубен.

Нишата на спортните стимуланти е много добре развита и науката позволява ефектите от анаболните стимуланти да бъдат ограничени с помощта на други помощни препарати.

Най-важното обаче е да поставите здравето си на първо място и да не използвате стимулантите прекомерно, защото тогава те неминуемо ще бъдат опасни.