Мощна магнитна буря ще връхлети днес Земята и ще наруши работата на електронното оборудване на някои места. Специалисти предупреждават, че бурята може да повлияе и на благоразположението на хората, предаде ИТАР-ТАСС.

Според професор Крис Дъби от университета на английския град Рединг пикът на бурята ще бъде днес във вечерните часове. Образно казано най-силните пориви на слънчевия вятър ще бъдат усетени на нашата планета от полунощ тази вечер до три часа сутринта в неделя, допълва експертът. Той посочва и, че в северните райони на Европа ще се вижда добре северно сияние, пише БТА.slunce

Професор Дъби уточнява, че в резултат на гигатски термоядрен взрив от повърхността на Слънцето сега с невероятна скорост в космоса се носят милиарди тонове разгорещена материя.

Част от тази маса има собствено, мощно електромагнитно поле, което ще влезе в съприкосновение с горните слоеве на атмосферата на Земята и нейното магнитно поле. В резултат ще се получи сиянието, което ще се вижда на местата, където няма да е облачно.

Миналия четвъртък имаше мощно слънчево изригване, съпроводено с изхвърлянето на големи количества йонизирани частици, припомня ИТАР-ТАСС.

Източник:dnes.bg