turski

През последните години у нас родителите избират все по-странни имена

Странен избор на лични имена винаги е имало, но през последните години в България се появяват страшно много будещи недоумение имена, пише profit.bg, цитирайки интервю за „Фокус”.

Специалистът по науката за произхода на имената проф. д-р Анна Чолева-Димитрова разказва, че за разлика от много страни, у нас няма съществени ограничения за родителите при избора на име на бебето си и очевидно по тази причина мнозина залагат основно на въображението.

Явно вече сме надживели традицията да се кръщават на баби и дядовци и сега тези деца могат истински да ви учудят, ако чуете имената им. Така в България вече има лични имена като Жара, Озарена, Дева, Канарче (женско), както и Искерасия, Леола, Маиза, Панола, Пелин, Туана, Любовета, Трифозара, Орис, Стихия, Фея, Хармони, Самър, Чидемма, Удиян (женско), Версай, Кротизар (мъжко). Какъв ли срам берат малките момченца и момиченца в училище, нямаме представа, но можем само да подозираме…

Много нашумели са и имената на героите от турските сериали, благодарение на което българската листа имена се е обогатила Инджи и Шехерезада. Моден полъх внасят имената Армани, Шанел и “модифицираното” Версачи, както и Найк.
„Последният писък на антропонимичната мода повелява личното име Александър да се изписва като Алегзандър, с „г” и „з”, предполага се, че този избор е повлиян от името на нашумелия дизайнер Алегзандър Макуин”, посочва още проф. Чолева-Димитрова.

На запад са забранени именуванията на деца с географски названия, но у нас няма проблем. Ето защо има деца, които се казват Манчестър и Челси. Слабостта на татковците към въпросните градове, но и футболни отбори, сигурно е надделяла при избора на име на отрочето.

източник: razkritia.com