“Всеки българин с депозит в банка ще загуби, ако валутният борд в България бъде разклатен. Аз обаче не вярвам, че ще се намерят безотговорни политици, които да допуснат подобно нещо.”

Така вицепремиерът в оставка Симеон Дянков коментира вчера пред в. “24 часа” лансираните в последните дни от различни посоки тези за т.нар. проход във валутния борд чрез девалвация на лева.dqnkow

Дянков припомни, че такъв натиск срещу борда е имало неведнъж. В интервю за вестника само преди три месеца Дянков призна, че в края на 2008 и началото на 2009 г. премиерът Бойко Борисов и той като финансов министър са били подложени на огромен натиск от група хора с големи заеми да се пробие бордът. Тогава Дянков заяви още, че спекулациите, които разклащат финансовата стабилност, са много опасни и че се “наливат” пари те да бъдат предприемани. От такива сценарии е заинтересована само малка група хора с големи дългове, смята вицепремиерът.

Пред “24 часа” вчера Дянков бе скептичен и към лансираните идеи да се вземат нови външни заеми. “Влизаме в дългова спирала и в края на краищата пак ще е заплашен бордът”, бе лаконичен вицепремиерът.

Въпреки че след неговата оставка като финансов министър той бе подложен на силен и дори на “приятелски огън” от свои колеги министри, че пазел само финансовата стабилност, и пропуснал да развие икономиката и да увеличи доходите, Дянков продължава да смята, че запазването на борда и стабилността трябва да останат като цели и пред служебното правителство, и пред следващите кабинети.

Източник:24chasa.bg