Общинският съвет във Варна се събира на извънредна сесия днес. На нея трябваше да бъде избран временен кмет на морската столица до вота за нов градоначалник.

Решението на общинската избирателна комисия за приемане на оставката на Кирил Йорданов обаче бе обжалвано в последния момент, съобщи Нова телевизия.

Така остава неясно дали днес Варна ще има официално избран временен градоначалник. Това може да стане след като Административният съд се произнесе по 4-те жалби. Те са от Протестантската евангелска общност, Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“, спортен клуб по бойни изкуства и група варненски интелектуалци.sad

Според Общинската избирателна комисия изборите за нов кмет могат да се проведат най-рано в края на юни. До тогава градът ще бъде управляван от един от петимата заместници на подалия оставка Кирил Йорданов.

От местния парламент съобщиха, че след консултации, съветниците сочат като най-подходящ за поста доц. Христо Бозов.

В същото време палатковият лагер пред общината остава, а един от протестиращите – Младен Живков, вече четири денонощия гладува с искане съветниците и областният управител да депозират оставки.

Очаква се от Отворения обществен съвет на протестиращите да поставят същото искане на извънредната сесия днес. Съветниците от БСП обявиха, че няма да участват в нея, защото местният парламент бил компрометиран и трябва да се саморазпусне.

Източник:24chasa.bg