Механизъм, който ще доведе до увеличение на максималните нива на пенсиите до 1575 лв. месечно, е включен в пълната управленска програма на кабинета на Пламен Орешарски.

Вариант от правителствената програма вече е разпратен до партийните централи на БСП и ДПС и ще бъде обсъден от тях до края на седмицата. Следващата седмица окончателните мерки за пълна управленска програма трябва да бъдат приети от Народното събрание, предвиждат плановете на министър-председателя.

Програмата е разработена министерство по министерство, взети са под внимание и предложенията на синдикати, бизнес организации и граждански сдружения.ore

„Постепенно до края на мандата трябва да се възстанови съотношението 1:10 между минималния и максималния осигурителен доход. Автоматично ще се вдига и таванът на пенсиите, като целта е размерът на максималната да е равен на 35% от максималния осигурителен доход, обясни пред в. „24 часа“ социалният министър Хасан Адемов.

Ако се запазят сегашните нива на минималния осигурителен доход от 420 лв., това означава максималният да стане 4200 лв., а максималната пенсия – 1470 лв.

Плановете на правителството са обаче всяка година минималната работна заплата да нараства с по 30 лв., докато стигне 450 лв. през 2017 г. Което означава максималният осигурителен доход да стане поне 4500 лв., а най-големите пенсии – по 1575 лева.

„Все пак това засега са само намерения, а тепърва предстои да видим дали ще бъдат одобрени от партиите и парламента и на какви стъпки точно ще се осъществят“, коментира Хасан Адемов.

Източник:24chasa.bg