Във вторник парламентът да разгледа промени в закона за енергетиката, предлагат от управляващата партия. От ГЕРБ ще искат и освобождаване на целия състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и избиране на нов по-голям състав, чрез квалифицирано мнозинство.Според заместник-председателят на енергийната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Диан Червенкондев, въпросът за отнемане на лицензи на електроразпределителни дружества трябва да реши ДКЕВР.

Недопустимо е от гледна точка на българското и европейско законодателство, правителството или друг контролен орган, който е политически зависим, да вземе такова решение. Това трябва да направи независимият регулатор. dkevr_Той трябва да направи проверка в кои клаузи не са спазени лицензионните споразумения. Ако сметне, че нарушенията, които са констатирани към момента, са съществени, а аз считам че са такива, има възможност и за отнемане на лиценза”, коментира той.
„Това, което може да се случи при отнемане на лиценза – временно или постоянно, е да бъде възложено на Националната електрическа компания да влезе в правата на обществен доставчик на електроенергия за района, в който е действало конкретното дружество и НЕК да изпълнява своите задължения като доставчик”, обясни още Червенкондев.

Източник:blitz.bg