Свалянето на цената на тока не решава проблемите в енергетиката, заяви президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев пред Нова телевизия.

По думите му, ако искаме цената на тока да е справедлива, цялата система трябва да се оздрави. Хората в ТЕЦ „Бобов дол” не са взимали решение какви да са цените, нито дали да се плаща ДДС. Това е част от цялата порочна схема в енергетиката, коментира той.

Несправедливите сметки някои от хората не могат да ги платят, а други не желаят, при което по веригата назад ще започне разпад, посочи Тренчев.simeon-dqnkov1

Той изтъкна, че синдикатите са притеснени, защото не знаят какво има в касата на държавата понеже „на Симеон Дянков не може да се вярва“. „И от ГЕРБ започнаха не да го критикуват, а направо да го плюят”, допълни Тренчев.

Ангел Славчев, който е един от организаторите на протестите, заяви, че в момента има заплахи към тях, а някои от заплахите са дори крайни. Категорично не искаме да правим партия, искаме граждански контрол, посочи той. Славчев заяви, че не може да гарантира, че някой не е платил на протестиращи. Той посочи обаче, че „сред тези, които ходеха и чупеха, имаше хора между 16 и 18 години, в нетрезво състояние“.

Днес ще бъдат внесени исканията на протестиращите, като ще бъдат изпратени и до всички 240 депутати. „Ако до сряда не започнат да обсъждат и не приемат нашите искания, ще окупираме Народното събрание, за да не могат да си тръгнат от там”, категоричен беше той. Протестиращите си тръгнали от Обществения съвет при президента, защото там имало „неподходящи хора“.

Според Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ има смесване на експертите и организациите. Самият състав на този съвет ще се определи от президента или от новото правителство”, посочи той. По думите му голяма част от менията са били социални искания, което показва колко многопроблеми и напрежение се е натрупало.

Константин Тренчев заяви, че не е отишъл на консултациите за Обществен съвет, защото в листата имало „много странни хора”.

Източник:dnes.bg