Германия може да блокира приемането на България и Румъния в Шенгенската зона. Това заяви изненадващо в интервю за списание “Шпигел” министърът на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих, цитиран от радио ”Ехото на Москва”.Планира се решението по въпроса да бъде оповестено следващата седмица на срещата на министрите на вътрешните работи от страните-членки на ЕС.

Изказването на министъра става на фона на публикувана наскоро статистика. По-голямата част от германците се обявяват за ограничаване на правата на имигрантите от страните от Европейския съюз.

20130303.yzlhwcdcudТе се опасяват, че след падането на ограниченията за гражданите на България и Румъния, борят на имигрантите ще нарасне и ще застраши германската система за социални помощи.

Две трети от германските граждани искат по-големи ограничения за имигрантите от страни от ЕС. Според тях, ограничения трябва да има преди всичко за имигрантите от Югоизточна Европа, гласи изследване за германското издание „Фокус”.

Проучването, проведено на фона на дебата за така наречената имиграция на бедняците от Румъния и България, разкрива, че повече от две трети германците подкрепят въвеждането на ограничения за източноевропейски имигранти, като румънци и българи.

Според изследването 28 на сто от анкетираните са се изказали в полза на ограничаването на имиграцията от някои страни-членки на ЕС. 41% твърдят, че трябва да бъдат наложени бариери за пришълци от всички страни на ЕС.

Същевременно, 27% са на мнение, че всички граждани на ЕС трябва да имат право да мигрират към Германия.

Източник: Blitz.bg