Не заплашвал, но ако се докаже, че протестите са незаконни, полицията била готова на доста повече

Главният секретар на МВР никак не се притеснява от показаното преди две нощи пред Народното събрание. Той дори намекна, че подчинените му имат ресурс за по-мощна реакция!

Той разкри в ефира на ТВ7 целия процес на окървавяването на 40-ия ден от протестите. Докато гражданите не пускаха депутатите да си ходят, от МВР са организирали оперативен щаб. Ръководел го е ресорният министър, експерти в кризисни ситуации и дори психолог.

Светлозар Лазаров е доволен от анализа на ситуацията, но извеждането на депутатите с автобус не протекло по план. Не разбирал защо намесата на униформените, които едва ли не спасявали заложници, се разглеждали като провокатори.

Решението на депутатите от ГЕРБ било тяхно собствено и той не се нае да коментира защо не са се качили в автобуса. Психологът бил категоричен, че няма да маже да преговарят с протестиращите и това наложило евакуирането им по този начин.l

След като цветята и водата за служителите на реда отстъпили пред камъни и бутилки, нямало друго решение. Лазаров е категоричен, че окървавените протестиращи са пострадали от счупени стъкла и профучалите до тях камъни, но не и както твърдели – щитовете на полицаите. Той обеща да се проверят случаите, в които полицаи удрят с палки протестиращи.

Стряскащото в интервюто на главния секретар беше изявлението му, че МВР разполага с много по-голям ресурс за противодействие! Е, това ужким не било заплаха, а простичък факт!

МВР знаели, че са незаконни и софийска община „проявява творчество по този казус”. Лазаров обаче нямал нищо против, защото при заповед трябвало подчинените да разпръснат със сила протестиращите.

Източник:razkritia.com