Гласувайки за актуализацията на бюджета, народните представители гласуваха и за възможността правителството да вземе до 1 млрд. лева външен дълг, съобщава blitz.bg

Това се случи при гласуване на второ четене на предвидените промени в Закона за държавния бюджет. Според един от текстовете от актуализацията на бюджета правителството може да вземе външен дълг, в това число и чрез емисии на ценни книжа на световните пазари, в размер на 1 млрд. лева или пък съответната им равностойност в друга валута.

parl

 

Общо гласуваха 201 депутати, от които 107 гласуваха „за”, 87 бяха „против”, а 7 – „въздържали се”.

Станислав Иванов от ГЕРБ обясни своя отрицателен вот, заявявайки, че управляващите се опитват всячески да замажат истината за въпросния заем от 1 млрд. лева.
В социалните мрежи пък бяха отправени призиви за протест пред парламента още от сутринта, за да се изрази несъгласието с актуализацията на бюджета и взимането на заем от държавата.Неговата съпартийка Цвета Караянчева се обърна към мнозинството с думите “Спрете да се държите така!”, призовавайки БСП и ДПС да дадат обяснени защо имат нужда от този заем.

Вчера депутатите не успяха да свършат заплануваното, което оставиха за днес, за да не станат отново заложници на народното недоволство в парламента.

Източник:razkritia.com