dedoboreАко си легнеш с мен, ще те науча на страхотни трикове в леглото. Ще ти дам и много, много пари, доволна ще останеш.”

Тези скандални думи са изречени от игумена на втората по големина свещена обител в България – Бачковския манастир, към столичанката Румяна Демирева. 25-годишното момиче отишло в светинята, за да изпроси лечение на сериозна болест. Вместо това се натъкнала на похотта на Агатоникийския епископ. Въпреки че монасите дават обет за безбрачие и плътските наслади трябва да са им напълно чужди, епископ Борис открито предложил с*кс на столичанката и й обещавал купища материални благини в замяна. Момичето е в шок и потърси журналисти, където разказа потресаващата си история.

– Румяна, как се срещнахте с игумена на Бачковския манастир Борис?
– Имах доста сериозни здравословни проблеми – от стрес бях загубила частично зрението си в едното око. След като целият кошмар започна да отминава, с майка ми решихме да отидем в Бачковския манастир, защото там има чудотворна икона на Света Богородица. Искахме да благодарим и да се помолим никога да не ни се случва отново подобно нещо. Тъй като и Кръстова гора е наблизо, решихме да останем две нощи в манастира, като единия ден да отидем и на Кръстова гора. Поне такъв беше първоначалният замисъл.

Когато поискахме да си резервираме стая от хотелската част на манастира, монахът, който отговаряше за настаняването, обясни, че не знае дали има свободни стаи. За оставането ни трябвало да пита епископа. Докато го чакахме, бяхме повикани доста грубо от духовник. Той започна да ни разпитва откъде сме и какво работим. После продължи с разпита. След като ни попита откъде сме минали, започна да ни назидава, че сме избрали най-неподходящия маршрут. Последва репликата: „Колко си глупава! Ама и аз какво чакам акъл от жена”. С майка ми се спогледахме изумени.

Монахът отправял мръсни предложения към младото момиче
Монахът отправял мръсни предложения към младото момиче

Имах представа как се държат свещеници и подобна подигравка определено не бях чувала от духовник.

След още няколко въпроса извика при себе си руса жена и й каза да ни даде ключ за стая от хотелската част. Впоследствие монахът, който ни настани, ни каза, че това е игуменът на Бачковския манастир.

– Какво се случи, след като се настанихте?
– С майка ми започнахме да обикаляме из манастира. След като излязохме от църквата, от чердака ни повика епископът. Аз тръгнах, а майка ми се загледа в някакво табло на стената.

Когато стигнах, епископът издебна секундите преди мама да дойде, хвана ме през врата и ми целуна ухото, след което ми прошепна: „Харесваш ми, искам да те любя”.

Може би в този момент, ако се беше разбил метеорит на два метра от мен, нямаше да се стъписам толкова. Загубих ума и дума, а той през това време ми обясняваше как да се измъкна през нощта от стаята и къде ще ме чака.

Продължавах да мълча и да не му отговарям, след което той ми каза: „Нещо си падаш дивачка, явно си нямаш мъж”. Беше видимо раздразнен.

След като преодоля малко гнева си, започна да ми обяснява, че има много пари и щяло да има и за мен. Колкото поискам. Имал и мерцедеси S-класа, можел да ми осигури всичко, което си поискам.

Продължих да не му отговарям. От шок бях загубила речта си. В това време майка ми вече дойде, а епископът ни покани да идем с него на вечеря в ресторант наблизо. Аз се тръшнах, че не искам, но майка ми се съгласи.

– Защо се е съгласила?

– Бяхме изгладнели от пътуването, така или иначе щяхме да отидем да вечеряме в близкия ресторант. Плюс това по това време майка ми и не подозираше за „предложението”.

– Какво се случи след това?
– Прибрахме се в стаята, преди да отидем на вечерята. Казах на майка ми
за това как епископът ми налетя. Никога не съм я виждала толкова възмутена и отчаяна. Променихме си плановете и решихме да си тръгнем още на сутринта, въпреки че бяхме платили две нощувки. За вечерята решихме да хапнем набързо и да се прибираме веднага след това.

Един от най-красивите манастири у нас е под игото на развратния епископ Борис
Един от най-красивите манастири у нас е под игото на развратния епископ Борис

Малко след това епископът дойде сам да ни извика да слезем с него до ресторанта. Монасите му донесоха красива панагия, която той си сложи, и отиде да яде и пие, въпреки че подобен свещен накит се използва само на богослужения. В ресторанта епископът специално запази стола до себе за мен. Започна да се хвали как завършил Московската духовна академия, как след това станал преподавател по омилетика, но парите все не му достигали.

„Добре, че се замонаших, така и парите започнаха да се стичат”, похвали ни се духовникът. На вечерята с нас бяха и няколко майстори, които правят луксозен кабинет на епископа. Той даваше наставления как точно да изпипат всеки детайл на дърворезбата на библиотеката му. Стана ни гадно, защото църквата на манастира се руши, древни стенописи са изпопадали на земята, а единственият ремонт в обителта е на кабинета на епископа.

След като се наслушахме на още несвойствени според мен думи за духовник, с майка ми се отправихме обратно към стаята си в манастира. Тогава ни чакаше поредната лоша изненада.

Епископът ни обясни, че по негово нареждане затварят портите на манастира в 7 часа вечерта. След това никой, освен него, не бива допускан. За да се приберем, трябва да го изчакаме да приключи с ястията и питиетата си.

Аз обаче не издържах и тръгнах към манастира. По-добре беше да го чакаме отвън, отколкото да ставаме свидетели на още от абсурдното за духовник поведение. За щастие полицаят, който пази манастира, ни отключи. С нашето прибиране обаче набезите на духовника изобщо не приключиха.

– Какво направи епископът?
– Към 2 часа през нощта започна да чука на вратата – тихо, но достатъчно настойчиво. Събудих се и изпитах ужасяващ страх. Бяхме абсолютно сами в цялото крило, беше тъмно и пусто, а този човек не спираше да стои пред вратата. Да срещнеш подобна агресия в манастир – това буквално може да те срути.

– Защо не си тръгнахте още веднага?
– Защото манастирът се заключва, освен това мисля, че има допълнителна бариера и на изхода. Беше по средата на нощта, би било абсурдно да си тръгнем, без да знаем къде да намерим хотел в Асеновград.

Сутринта се събудих рано, а майка ми беше вече събрала куфарите и се стягаше за тръгване. Около стреса бях получила ужасна криза от мигрена. Беше ми много лошо, не можех да стана от леглото, затова майка ми отиде да пренесе багажа в колата.

В този момент вратата скръцна и влезе епископът. Надвеси се над мен в леглото и започна да ми говори мърсотии. Молеше ме да го помилвам малко, колкото да ме усети. След като отказах, той се сепна и ме попита дали съм девствена. Обясни ми, че само мъж на неговата възраст може да ми открие тайните на плътската любов. Предлагаше ми и много пари. Каза, че ще ми даде 3000 лева. През цялото време надничаше дали идва майка ми. Когато усети, че тя идва, опита да излезе, но не беше достатъчно бърз и се засякоха в коридора. Майка ми беше на косъм да започне да се разправя с него, а той реши да я успокои с думите, че е дошъл да ме благослови…

– Защо след тази случка не се обърнахте към Светия синод, защо не написахте жалба например?
– В деня, в който се прибрахме в София, написах, името на епископ Борис в търсачка в интернет. Излязоха потресаващи неща. Неща, които според мен са недопустими за човек на каквато и да било длъжност, камо ли духовник. Пишеше, че в Синода вече има десетки жалби срещу епископа. Явно духовниците ги неглижират, защото епископът вилнее необезпокояван в манастира си и притиска по недопустим начин вярващите.

Още повече, този човек продължава да расте в църковната йерархия. Честно казано, не съм се отказала да напиша официална жалба към Светия синод, просто предпочетох и по друг начин да предупредя повече хора за безчинствата, които се вършат в Бачковския манастир. Аз до ден днешен се разтрепервам при мисълта за преживяното, въпреки че оттогава мина повече от месец.

* Името е променено по настояване на пострадалото момиче.

източник: senzacia.net