„България се готви за евентуални военни удари в Сирия“, информира „Сега“. Правителството предприе серия от стъпки, които ясно показват, че България очаква скоро да започне международна военна интервенция в Сирия. САЩ, Великобритания, Франция и Турция се готвят за удар срещу Дамаск заради атаката с химическо оръжие, при която загинаха 1300 души. Утре в Министерския съвет ще заседава Съветът по сигурността към премиера, чиято основна тема ще бъдат ситуацията в Близкия изток и възможността за евентуална бежанска вълна към България. Въпреки че към този момент не са постъпили конкретни искания за подкрепа или за участие във военна операция или друга форма на пряка намеса в Сирия, се очаква военният министър Ангел Найденов да запознае колегите си освен с данните от военното разузнаване за случващото се в Сирия и с възможностите за българско участие в операция срещу режима на Башар Асад. Една от възможните опции е включване с военни части за защита от химическо и биологично оръжие. Именно създаването на такива войски бе заявено от София като възможна специализация в рамките на НАТО. КактоDnes.bg писа вчера външният министър Кристиан Вигенин помоли да не се спекулира с наше участие във военни операции. „Когато бъде поискано съдействие от наша страна, тогава ще вземем решение“, каза Вигенин. На 28 август кабинетът взе решение за отпускането на 565 хил. лв., с които ще се увеличат с 500 местата за временно настаняване на имигранти в страната. „На този етап данните не показват рязко нарастване на потока от бежанци, това са рутинни и превантивни мерки, не са свързани с пряка заплаха за България в това отношение“, заяви Вигенин в опит да внесе успокоение.

„Светът се готви за нова война“ е водещото заглавие на „Новинар“. „Самолетът за края на света“, който е проектиран да се използва в изключително тежки военни условия, включително при ядрен конфликт в големи мащаби, беше забелязан в турската база „Инджирлик“, цитира съобщение на „Кориере дела сера“ изданието. Става въпрос за американския самолет Jumbo E4B. При спешни случаи машината може да превозва най-висшите американски държавници, които от борда на ултрамодерния команден пункт да контролират каквито и да е операции. Докато САЩ, Великобритания и Франция подготвят планове за намеса в Сирия, терористичната групировка Ал Кайда също обещава да атакува правителствените сили и да предизвика „вулкан от възмездие“. Според редица медии днес се очаква да бъдат нанесени първите удари срещу Дамаск.
„Удар в Сирия ще има“, твърди „Дума“. Западът готви военна намеса в страната въпреки липсата на убедителни доказателства, че властта е използвала зарин.

„24 часа“ помества интервюто на бившия американски съветник по националната сигурност Збигнев Бжежински, дадено за „Дойче веле“, който осъжда това, което изглежда ще бъде неизбежна военна акция срещу Сирия, заявявайки, че администрацията на САЩ няма стратегия за района. „Поразително е колко нетърпеливи изглеждат Великобритания и Франция в полза на военните действия срещу Башар Асад“, учуден е проф. Бжежински. В своя анализ за всекидневника българският професор Владимир Чуков смята, че: „3 600 жертви преляха чашата, заради тях ще ударят Сирия. Бежанска вълна идва насам, затова Европа иска политическо решение. И в България ще дойдат поне 3000 емигранти“, прогнозира професорът. „Ударите ще уплашат Асад, но няма да свалят режима“, убеден е режисьорът Нидал Алгафари, коментирайки положението в Сирия пред „24 часа“.

Екипи на БЧК помагат на сирийците, дошли в бежанските ни лагери, най-вече с осигуряването на лекарства и достъп до болница с придружител преводач, съобщава „Труд“. В момента в бежанския лагер в с. Пъстрогор, Свиленградско, децата са вече над 150. Във втория бежански лагер – в с. Баня до Нова Загора, има 90 души при капацитет около 60. „Ако се вземе политическо решение Военномедицинска академия (ВМА) може да изпрати екип от лекари в Йордания, които да помагат в бежанските лагери там на избягали граждани от Сирия“, казва пред „Труд“ началникът на военната болница ген. Стоян Тонев.wigenin

„Управлението трябва да докаже, че има правото на шанс. Президентът гори мостове към части от българското общество, с които ще трябва да работи близо 4 години“, категоричен е политологът Борис Попиванов в своето интервю пред „Дума“.

Вестникът отразява и намеренията на левицата да настоява пред правителството за увеличаване на минималната работна заплата още през октомври. Лидерът на БСП Сергей Станишев смята, че ръстът на възнагражденията ще стане факт след диалог с Тристранния съвет. Социалистите ще бъдат инициатори на законодателни мерки за намаляване на цената на парното и водата. „Конкретните предложения за понижение на цените ще бъдат факт едва след обстоен анализ“, подчертава Станишев. През новия парламентарен сезон БСП ще постави акцент на прозрачността в управлението, подготвя се и обща декларация за националните приоритети на парламента.

„Сега“ обяснява, че на фона на безпрецедентната чистка в държавната администрация БСП протяга ръка на ГЕРБ с декларация за съгласие по националните приоритети. Документът ще бъде предложен за гласуване в парламента още в началото на новия парламентарен сезон, обяви вчера лидерът на соцпартията Сергей Станишев. Социалистите ще търсят да приобщят опозицията по няколко важни, но безконфликтни теми като демографския срив, антимонополното законодателство, оползотворяване на членството в ЕС и нов Изборен кодекс. Идеята за обединение около националните приоритети пръв лансира Бойко Борисов през юли. В интервю тогава той обяви, че трябва да се сложи край на антагонизма между партиите и че е готов да седне на една маса с политическите си опоненти, за да се постигне съгласие по основните национални приоритети. Тогава от БСП заявиха готовност за диалог с опозицията, но само при условие, че се върне в парламента. От ГЕРБ вчера посрещнаха резервирано анонса на левицата за декларация на националното съгласие и отговориха с новината, че ще искат вот на недоверие на правителството, но още обмислят темата.

Очакваните вече от няколко дни кадрови рокади във фонд „Земеделие“, които първоначално трябваше да засегнат само заместник-директорите, добиха неочакван завой във вторник вечерта, след като стана ясно, че оставка е подал ръководителят на институцията Румен Порожанов. Фактическото решение за освобождаването му от поста трябваше да бъде взето на заседание на управителния съвет на фонда, което трябваше да се състои днес, обяснява „Капитал Daily“. Обявените досега мотиви за напускането на Порожанов са лични, но оставката му може да забави работата по европрограмите. На този етап не е ясно и кой ще заеме мястото му, но най-вероятно това ще бъде някой от готвените за бъдещи заместници в институцията. Поведението на държавния глава социологът Кънчо Стоев оценява пред „Монитор“ с двойно отрицание: „Плевнелиев престана да бъде президент, не знае какво е единство на нацията“.

Тъжна картина за младежките нагласи разкрива изследване на Националния статистически институт, пише „Аз Буки“. Едва ли някой се учудва, че 57 на сто от младите предпочитат парите пред образованието. Нали на всяка крачка им се предлагат модели за поведение, които не са образец на висока ерудиция, но пък са заможни. Чалгата е предпочитана от 41 на сто. Около 43 на сто пък биха напуснали България, защото безотговорно им се внушава, че това са правилата на глобализацията. А 13 на сто заявяват, че никога не биха се върнали, без да подозират за неволите на емигрантския живот. Фалшивата представа на младите за живота граничи с абсурда. Вината на политиците за това състояние е безспорна.

Румъния ще поиска от Брюксел да й компенсира средствата, вложени от нея в провалилия се газов проект „Набуко“, заяви президентът Траян Бъсеску. Тръбата трябваше да пренася каспийски газ до Европа от края на 2017 г., като азербайджанското находище „Шах Дениз“ бе оценявано като най-важната алтернатива на руското синьо гориво. В края на юни консорциумът, който разработва находището, обаче избра конкурентния проект за Трансадриатическия газопровод – ТАП (ТАР) през Гърция, Албания и Италия, припомня „Дума“. Години наред България също заявяваше, че „Набуко“ е стратегически важен и за нас. За целта „Булгартрансгаз“ беше готова да вложи 100 млн. лв. Като истински пионери-ентусиасти се впуснахме в изграждането и на интерконекторни връзки с Турция и Румъния, които да отговарят на стандартите на тръбата. Е, днес не друг, а Румъния ни дава урок как трябва да постъпим и ние. Защото изглежда лесно да критикуваш за едни заровени в „гьола“ пари, а да премълчаваш, че“Набуко“ си остана просто опера от Верди.

Източник:dnes.bg