Град Велинград е разположен насред Чепинската котловина, точно на двата бряга на река Чепинска, в Западните Родопи. Градът изглежда, буквално, „сгушен”, защото е обграден, напълно, от хълмове, покрити с прекрасни, иглолистни дървета!

Градът е малък, спокоен и смайващо красив – изпълнен със зеленина, без високи сгради и с мраморни тротоари. Освен с богатото си количество на минерални извори, Велинград е известен и като градът с най-добрата надморска височина за живеене, както и най-много слънчеви дни през годината! Благодарение на всичко това, градът е станал едно от най-предпочитаните места за планински туризъм.

велинград

Освен с прекрасната си, тиха и спокойна атмосфера, Велинград, очарова и с множеството си забележителности. Някои от тях са изключително известни, други – не чак толкова, но пък са също толкова интересни и очарователни! Едно от най-известните места, около града, е язовир „Белмекен”. Уникалната природа, която обгръща язовира, успява, без усилие, да създаде усещането, че сте попаднали в райско кътче, на пълното спокойствие, където няма нищо друго, освен Вас, планината и нейните обитатели! Ако сте сред почитателите на риболова, можете спокойно да отскочите до един друг, също толкова известен, язовир – „Батак”. През пролетта, лятото и есента, той е прочут като предпочитана дестинация, за риболов. През зимата, обаче, се превръща в уникално място за любителите на зимните спортове!

Докато сте във Велинград, не пропускайте да посетите и местността „Клептуза”! Това е най-големият карстов извор, в цялата страна, както и един от символите на самия град. Освен с извора си, „Клептуза” очарова и с богатата си, разнообразна и красива природа. Уникална гледка и преживяване предлагат и двете пещери, които се намират съвсем близо до Велинград – „Снежанка” и „Лепеница”. „Снежанка” е сравнително малка пещера, която, обаче, с право, е определена като една от най-красивите пещери в цяла България, заради невероятните си пещерни украси, а „Лепеница” предлага на посетителите си, цели три етажа, в най-долния, от които, тече подземна река!