От фондация „Ванга” пожелаха вещите на прочутата пророчица да бъдат изнесени незабавно, след като се ядосаха, че съветниците гласуваха те да се дадат на Историческия музей. Мотивът им е, че започват ремонт на самата къща, пише frognews.bg, цитирайки struma.bg

vanga

Кметът Вельо Илиев възлага със своя заповед на Сотир Иванов – директор на музея, да се освободи къщата на Ванга до 31 август. Именно Иванов е този, който настоява пред съветниците вещите да станат част от съществуващия фонд на Историческия музей, а по-късно част от тях да се представят в къщата на пророчицата в местността Рупите. По този начин не е удовлетворено искането на фондация „Ванга”, която настоява да получи вещите й.

Серафим Иванов, който е управител на комплекс „Ванга” в Рупите, заявява, че фондацията желае да започне ремонт на къщата. За тази цел е изпратено и писмо до Вельо Илиев, с което се настоява за изнасяне на вещите на пророчицата, тъй като, съгласно решение на ОбС, те са общинска собственост и с тях се разпорежда Историческият музей в града. Иванов заявява още, че къщата ще запази своя автентичен вид, след като ремонтът приключи.

Директорът на Историческия музей споделя, че е изненадан от решението на фондацията, признавайки, че все още няма осигурено помещение за вещите на Ванга.

Източник:razkritia.com