Прекалено много храна

Вероятно най-честата грешка, която хората правят при храненето на котките, е прекомерното хранене. Затлъстяването е най-често срещаното хранително заболяване, наблюдавано при котки.

Един пухкав котарак може да изглежда сладък, но затлъстяването се свързва със здравни проблеми, включително диабет, артрит и заболявания на пикочните пътища.

Не е задължително количеството храна да е прекалено голяма, просто нашите котенца имат по-заседнал начин на живот, в сравнение с времето, когато са били по-активни. Сега лежат на дивана, техните хранителни нужди са много по-ниски, така че е лесно да ги прехранвате.

Така че колко храна трябва вашата котка? Това е въпрос, на който професионалистът най-добре ще отговори, въпреки че препоръките варират от 24 до 35 калории на ден на килограм, за да поддържат котките нормално и здравословно състояние.

Хранене само със суха храна

Най-голямата грешка, която правят хората, е храненето на котки със суха храна.

Ние знаем, че чувствителността на котката към жаждата е притъпена в сравнение с кучето. И тъй като котките естествено произвеждат високо концентрирана урина, ние ги предпоставяме към проблеми с пикочните пътища, когато храната им е с ниско съдържание на течности.

Котките са проектирани така, че да получават вода с храната си. Въпреки че мишките, нормална храна на котката, са около 70% вода, а консервираните храни са около 78%, сухата храна е между 5% -10% вода.

Предлагане на твърде малко вода

Ясно е, че водата е жизненоважна, както за котки, така и за хора. От съществено значение за живота е, че водата представлява 60% до 70% от телесното тегло на възрастната котка, твърдят експерти от ASPCA. Сериозен недостиг на вода може да има критични последици за домашните любимци, причинявайки сериозно заболяване или смърт.

Въпреки че влажните храни могат да стигнат далеч към задоволяване на нуждите на водата за котешкия ви приятел, котките също трябва да разполагат с няколко източника на прясна вода, достъпни в къщата. Обърнете внимание на мястото, където котката обича да бъде, така че там да има вода. И имайте предвид, че някои котки предпочитат течаща вода, други могат да открият вкуса на хлора във водата от чешмата, така че може да предпочетете да им купите бутилирана вода.