Енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че екипът му и правителството правят всичко възможно цената на тока за бита и бизнеса да не се увеличава. Даже смятат, че 5% намаляване на цената от началото на юли или август е реалистично.

Той обеща, че законопроектите, засягащи енергетиката, ще бъдат внесени още тази седмица в парламента, за да се осигури потребление, което, за съжаление, е намаляло.

„Не е нормално в момента двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ едва да работят, защото някой е подписал договор, че трябва приоритетно да се изкупува скъпата електроенергия“, коментира той и се зарече: „Няма повече такова нещо. Стига на тази политика“.Стойнев каза, че докато той е министър, ще има сметки, които отговарят на истината.

 

„Сметки, които са достъпни за българските граждани, и, разбира се, най-вече тази скъпа електроенергия, е възможно да бъде изнасяна. Защо не се изнася тази енергия, защо трябва българският народ да понася тази енергия?“,попита той.tok

„Защо не се изкупува примерно електроенергията приоритетно от АЕЦ „Козлодуй“, от ТЕЦ 2, които са държавни, които са построени с парите на българския народ, а се изкупува електроенергията от ВЕИ-тата и от заводските централи? Тези договори са законни. Проблемът е, че те са в ущърб на българското общество и моята воля е начинът на формиране на цената за крайния потребител да бъде променен“, продължи той.

Драгомир Стойнев отново обяви, че цената на тока е основният му приоритет, „но освен това държа да отбележа – икономиката е срината“, каза той.

„Ние сме обещали на хората да се разкриват нови работни места и ще следваме тази политика“, зарече се министърът и обяви, че ако кабинетът не изпълни ангажимента си – да промени живота на българските граждани, са готови да подадат оставка.

„Повече отвсякога ни е необходима политическа стабилност. Кой чуждестранен инвеститор мислите, че ще инвестира в държава, в която има политическа нестабилност? И българският бизнес също иска политическа стабилност. Затова апелирам към успокояване на страстите“, настоя министърът.

По думите проблемът с назначаването на Делян Пеевски в ДАНС е важен, но не толкова, колкото работата и доходите на българите.

„Трябва да ни оставите да работим, за да можем да докажем, че можем да изпълним този наш ангажимент“, апелира той към протестиращите.

Източник:dnes.bg