Депутатите замразиха заплатите си за шест месеца. 216 народни представители гласуваха „за“, един депутат на БСП гласува против. Решението ще важи до 31 декември тази година.

Вносител на проекта за спирането на преизчисляването на основното месечно възнаграждение на народните представители беше председателя на парламента Михаил Миков. Той го определи като „акт на солидарност“.

„Ефектът ще се разпростре и върху още 27 институции – президента, председателя на Министерски съвет, главния прокурор, председателя на Върховния съд и други съдилища. Това е акт на солидарност и предполагам, че той ще бъде подкрепен от цялото народно представителство. От институциите има разбиране за акта на солидарност към българските граждани, които в условията на криза и управление, което не можа да ги смекчи, изпитват доста тежки последици и живеят доста тежък живот. Предлагам срокът да бъде 6-месечен, защото в относително кратък период могат да се усетят действията на новото правителство. От първия ден се вижда, че те са насочени към подобряване на социалната обстановка в страната“, посочи още Миков.deputati

Дебати по същество по темата не се проведоха, но ГЕРБ и „Атака“ влязоха в спор заради обвинението на Десислава Атанасова от ГЕРБ, че депутатите на Сидеров не са гласували за замразяването на месечните възнаграждения.

Атанасова каза: „Моля за повторно гласуване заради представителите на ПГ на „Атака“, които не се включиха в гласуването. Предлагам отново да се гласува и вие, г-н Сидеров, и групата на „Атака“ да се включат в гласуването, защото в противен случай това е популизъм“.

Волен Сидеров и представителите на „Атака“ негодуваха срещу процедурата, предложена от Десислава Атанасова.

Депутатите взимат три средни заплати в обществения сектор, изчислени за последните три месеца.

В следващите шест месеца до края на годината ще могат да се видят действията на правителството за подобряване на икономическото положение на българите, коментира Миков.

Източник:24chasa.bg