Тази вечер боксьор №1 на България Кубрат Пулев излиза на ринга за най-важния мач в живота си до този момент.

В германския град Шверин един срещу друг се изправят Пулев и 41-годишния ветеран от САЩ Тони „Тигъра“ Томпсън, като залогът на срещата е от изключително значение – осигуряването на статут на претендент на световния шампион в тежка категория Владимир Кличко.

Защо това е най-големият мач на Кубрат Пулев до момента? Основните причини са две. Първата от тях вече я споменахме – огромен залог и мечтан мач с Кличко, докато втората е самият му опонент тази вечер. Тони Томпсън е несъмнено най-подготвеният, най-класният и най-опасен съперник, който Кубрат Пулев някога е имал, откакто стартира кариерата си на професионалист.

Именно и поради това, евентуален успех над него би затвърдил още повече позициите му в тежка категория, особено ако той дойде преди финалния гонг. До момента софиянецът има записани 17 победи от 17 излизания на ринга, но Тигъра безспорно е по-висока класа от всичките му досегашни противници.

Не е случайно, че ако не всички, то повечето специалисти и анализатори дават приблизително равни шансове и на двамата боксьори тази вечер, макар и с известно фаворизиране на българина. Едно от основните предимства на Кобрата естествено е младостта. Томпсън е вече 41-годишен, поради което американецът ще се опита да избегне изиграването на всички 12 рунда, което би дало предимство на българина.

Аргументи за това не липсват – Тигъра е постигнал последните си десет победи именно с нокаут, включително и двата си крайно впечатляващи успеха над британеца Дейвид Прайс. Може да се каже, че Тони Томпсън е боксьор, който губи трудно. До този момент американецът има записани три загуби като професионалист, но две от тях са срещу безспорния №1 в света Владимир Кличко. Иначе първото си поражение Тигъра инкасира в едва четвъртия си мач, когато губи срещу сънародника си Ерик Къркланд.1020250_400_252 (1)

Феновете на Кубрат Пулев пък имат всички основания да се притесняват от сериозната липса на активност на българина. По различни причини, Кобрата се качва на ринга за първи път от 11 месеца насам, откакто през миналия септември нокаутира гиганта Александър Устинов. Мнозина вече повдигнаха въпроса, как това би се отразило на представянето на софиянеца, а отговорът ще получим тази вечер. Тони Томпсън от своя страна вече е в ритъм – последният мач на американеца срещу Дейвид Прайс бе едва в началото на миналия месец.

Говорейки пред медиите Кобрата увери, че се е подготвил отлично за мача, а имайки предвид дисциплината, с която тренира под ръководството на германския си треньор Ото Рамин, нямаме причини да не му вярваме. Остава единствено да го покаже на ринга и да направи най-големия си скок към световната титла досега.

Сериозна опасност на Кубрат Пулев крие фактът, че Тони Томпсън е може би най-класният левичар в дивизията в настоящия момент. Още от времето си на аматьор, Кобрата изпитваше проблеми срещу боксьори с обратен град, като именно с такъв бе една от черните му котки Роберто Камареле, който го побеждава на три пъти. Това е важен акцент от предстоящия сблъсък, като от изключителна важност ще бъде начинът, по който Пулев ще се адаптира към левичаря Томпсън. Особено и имайки предвид, че никога досега, откакто стартира професионалната си кариера, софиянецът не се е изправял срещу толкова класен боксьор с обратен гард.

Претеглянето – Томпсън по-тежък с 5 килограма

Вчера се състоя и официалното претегляне на двамата боксьори преди срещата. Кантарът показа, че Тони Томпсън е с 5 килограма по-тежък от Кубрат Пулев, като американецът е с тегло 119.7 килограма срещу 115.7 за софиянеца.

Говорейки на пресконференцията преди сблъсъка, Кубрат Пулев заяви, че няма право да не спечели днешния си мач.

„Длъжен съм да го победя. Ако успея да го сторя, никой няма да говори за претенденти за световната титла, без да споменава името ми. Целта ми е да стана световен шампион, като винаги съм искал да се бия с най-добрите в света. А Тони Томпсън определено е един от тях“, заяви тогава Пулев.

Тони Томпсън също демонстрира високо самочувствие, заявявайки, че е готов да нокаутира българския си опонент.

„Щом искате нокаут, тогава ще получите нокаут“, подхвърли Тигъра пред журналистите в Германия.

Източник:inews.bg