Зрителят много бързо ще усети, ако нарочно правим нещо срещу някого, както прави Слави Трифонов срещу Бойко Борисов.

„Господари на ефира“ закръгли 10 години. На юбилейното си парти екипът на шоуто за гафове е поканил не само приятели, но и свои „клиенти“ като проф. Юлиан Вучков, както и носители на Златен скункс. От “Господарите” започна кариерата на Васко Мавриков – сега част от „Баркод“ по ТВ7. В същата телевизия в момента е и друг бивш репортер на шоуто Дейвид Славчев. Той се прочу преди 9 г., когато вкара гранатомет във Външно министерство. Сега прави компания на Миглена Ангелова в „Съдът влиза“. Пак в ТВ7 се подвизава и бившата адреналинка Жана, която пък ще води живото студио на “Къртицата”.

Пред “ШОУ” Джуди Халваджиян разказа драматичните етапи, през които е минало предаването му, за успехите и гафовете и защо не работи с Георги Мамалев. djudi


– Джуди, как ще определиш 10-те години “Господари на ефира”?
– Не е лесно да се обобщят 10 години, но със сигурност въобще не съм се замислял, че ще създам шоу, с което всички институции ще се съобразяват. Не съм допускал изобщо, че ще помогнем на толкова много хора, които са били забравени от всички. Това обаче се случи след петата година. Първите 5 години бяха на опознаване, аз се учех в началото и напипвах точната форма на предаването.

– Започнахте в телевизия “7 дни”, после отидохте в Нова тв, после в bTV, сега пак сте в Нова. Как ви се отразиха тези митарства?
– През 2003 г. направихме демоверсия на предаването. Тогава не ни бяха ясни страшно много неща. Както винаги съм казвал – това не е форматно предаване и взимахме само елементи от италианското шоу. 12 часа писахме сценария, а 15 часа беше първият снимачен ден – истински кошмар! Първо я предложихме на bTV. Много се смяха, като гледаха, защото наистина си беше забавно, но нямаха голямо желание да вземат нещо, което, първо – ще е скъпо, и второ – не успяха да му видят перспективата. Освен това искаха да върви веднъж в седмицата, а ние все пак гоним някаква актуалност и според нас не беше възможно да е седмично. Тогава отидохме в скромната телевизия “7 дни” и само за два месеца се превърнахме не само в най-гледаното им предаване. Телевизията обаче не получи лиценз от СЕМ и беше принудена да се затвори и тогава дойде предложението от Нова тв. Разбрахме се много бързо с тогавашната програмна директорка Олга Лозанова. Помня, че имаше избори, изчакахме ги да минат през септември и тогава направихме първите си удари.

– Кои бяха те?
– Първият беше Златният скункс на

Симеон Сакскобургготски, който така и не разбра какво се случва

Толкова добре прие го прие.

– Мислиш, че е, защото не е разбрал каква е тази “награда”?!
– Сигурен съм. Той не знаеше за какво става въпрос. Каза: “Чудесно! Много оригинално!”. Тогава Дейвид (Славчев – б.а.) му обясни, че му го връчваме за репликата, че ще ни оправи за 800 дни, а Симеон започна да обяснява, че не е казвал това, а че ако всички се хванем заедно за 800 дни, ще се оправим. Няколко месеца по-късно пък Дейвид внесе гранатомета във Външно министерство и вече всички започнаха да се съобразяват с нас.

– Дейвид беше голямата звезда на “Господарите”, после дойде Мавриков. И двамата обаче напуснаха предаването и сега нямате топрепортер. Защо?
– И двамата са актьори и реално нямат нищо общо с журналистиката. В “Господари на ефира” обаче се вписаха перфектно, защото бяха различни от всички репортери, които гледаме по новинарските емисии. С Васко се разделихме, защото той си получи славата и в един момент реши, че това му е достатъчно, за да може да се занимава само с актьорство. Предупредих го, че това са различни неща и едва ли известността му като репортер в шоуто ще му помогне за сцената. И той разбра, че не е толкова лесно и съм прав, но доста по-късно.

Дейвид пък отиде да се занимава с политика, защото там си виждаше мястото. Няколко месеца по-късно разбра, че тази работа не е за него. В крайна сметка липсата им не се усети драстично, защото машината беше задвижена и е по-важна от всички лица. Но съм им много благодарен за всичко, което направиха през годините в предаването. Сега залагам на млади момчета, нови лица. Имам идея и за още един репортер.

– Водещите обаче като че ли са постоянна величина…

– Има двама, с които не работя – Георги Мамалев и Вальо Танев.

Публиката не хареса Мамалев и той се задържа само два сезона за по два месеца. Не работя и с Руслан Мъйнов, но само защото той е в друга фирма, иначе винаги ще ми остане в сърцето. Винаги бих го взел отново. Освен че е професионалист, той е и страхотен човек и верен приятел. Вальо пък залагаше повече на театъра, иначе е готин човек. Всички останали, с които експериментирахме, успяха да се наложат с времето. Голямото изключение са Зуека и Рачков, които отраз се вписаха в предаването.

– Двамата от самото началото на “Господарите” са заедно, нали?
– Не. Първо започнаха Зуека и Малин Кръстев. После Малин се отдаде на киното и театър и Зуека доведе Рачков. Митко пък толкова бързо влезе в нашата схема, че все едно цял живот само с това се беше занимавал. През 2007-2008 г. взехме Мария Игнатова, защото от години си търсех жена за водещ. След това дойдоха Угрински и Геро. Сега имам идеята да сменям поне три двойки на сезон – така ще има интерес и разнообразие за публиката.

– Освен че нищите скандали, самите вие попадате в епицентъра на драматични събития. През 2009 г. внезапно напуснахте Нова тв, за да “пристанете” на bTV, а миналата година се върнахте обратно, но с цената на съдебни дела и публични спорове…
– През 2009 г. взехме решението да се преместим в bTV, защото

те ни “сваляха” от доста години

Когато Иван и Андрей напуснаха оттам, те взеха решението да ударят конкуренцията и ни направиха предложение, на което не можахме да устоим. От една страна, често финансовото предложение беше изключително примамващо, а освен това ни обещаха и развитие, което в Нова тв нямаше как да се случи. Съжалявам, че се подведох и им повярвах. А трябваше да се усетя, че като “сваляш” някого, му сваляш звездите…

– Какво още ти обещаха освен по-голям бюджет?
– Публика в студиото, да излъчваме на живо от 21.30 ч всеки ден… След първата година мениджмънтът на bTV започна да си показва рогата – опитваха се да ни цензурират, което нямаше как да се случи, предвид железния ни договор с тях, но започнаха да демонстрират пренебрежение към предаването. Същото отношение имаха и към актьорите от “Господари на ефира” и “Пълна лудница”, за които внезапно се сетиха колко са им важни едва когато обявихме, че напускаме. И се опитаха да ни забият ножа в гърба, като вземат лиценза на италианското предаване, с което се оказа, че са водили преговори много, много преди да спрат да ни плащат!

– В телевизията продължават да се обиждат на твърденията, че са се опитвали да ви цензурират. Дори в “Уикипедия” в статията за скандала между вас се твърди, че това е слух и липса надежден източник…
– Ние направихме цяла пресконференция, на която дадохме поне 15 примера за опит за цензура. Те се обиждат, защото тези им действия удрят по името им. Няма изобщо да се учудя, ако те са подали сигнал в “Уикипедия” и това е променено по тяхно желание, защото те манипулират всичко – печатни, електронни, интернет медии, главни редактори…

– От bTV продължават да твърдят, че нямаш право да ползваш елементи на Striscia la Notizia…
– От септември до този момент постоянно показваме, че нямаме нужда от лиценз, за да си правим предаването. Реално елементи от Striscia la Notizia могат да бъдат намерени в твърде много други предавания – “Комисията Павлов”, “Срещу новините”, “На инат”… От bTV обаче изобщо не се сещат да се занимават с тях, а и да искат – не могат да направят нищо. За съжаление, за дълго време ни поставиха в много тежка финансова ситуация и имаше хора, които си тръгнаха. Но който гроб другиму копае, сам пада в него. И нашите хора, които отидоха да работят за тяхното “Господарите”, само след 2-3 месеца се усетиха за какво става дума – че са се вързали на празни обещания, и се опитаха да се върнат при нас.

Аз обаче не ги взех,

защото ценя лоялността повече от всичко и такива действия не мога да толерирам.

– Това предаване на bTV още не е тръгнало, въпреки че поне от половин година е обявено за готово…
– Има нещо много мизерно в това да се наречеш “Господарите” на гърба на “Господари на ефира”. Те обаче се сблъскаха с машината, която съм изграждал с години, и разбраха, че няма да се справят така просто. От злоба може и да се опитат да стартират нещо, но едва ли ще успеят да го направят гледаемо.

– С какво не могат да се бъзикат “Господари на ефира”?
– Когато е нещо неуместно. Например, ако се излъчва погребение и репортерът прави лапсуси, не ги показваме, защото не е редно. Това е единственото, което не правим, иначе пускаме всичко, дори и с риск някой да ни се разсърди. Навремето се опитваха да ни притискат, обаждаха ни се да спрем излъчването на един или друг гаф, но после свикнаха.

– Ще излъчите ли гафовете от друго ваше предаване – “Като две капки вода”, които изобилстваха миналата седмица?
– Със сигурност! Няма да имаме лице да се занимаваме с чуждите грешки, ако крием своите – било на телевизията, в която работим, или на собствените си предавания. Това е силата на “Господари на ефира”. Зрителят много бързо ще усети, ако нарочно правим нещо срещу някого и не закачаме друг, както прави Слави Трифонов срещу Бойко Борисов.

От: Надежда НЕНОВА                   Източник:blitz.bg