Предложените намаления на цените на електроенергията, които трябва да влязат в сила от 5 март, няма да доведат до срив на енергийната система у нас на този етап. Дори не може да се коментира режим на тока. Това стана ясно на брифинг след обществено обсъждане на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на измененията на цените на електроенергията.Лили Младенова, директор на Дирекция „Цени и пазари” в ДКЕВР посочи, че за сега електроразпределителните дружествата в страната и Националната електрическата компания (НЕК) няма да претърпят финансови загуби от предвидените намаления.

„Рано е да се правят прогнози обаче”, предупреди експертът и заяви, че е „твърде рано да се коментира цената от 1 юли. Ще работим за това да не се увеличава”.
dekwr
По думите на председателя в оставка на ДКЕВР Юлиана Иванова – притеснителното е това, че в предвид топлото време, се изключват топлоцентралите. „Ясно е, че има неща, които трябва да бъдат променени, но те тепърва трябва да бъдат разглеждани. Това е за момента”, подчерта Иванова.

По отношение на готвената стачка на миньорите пред сградата на регулатора председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в оставка посочи, че е била учудена, когато е разбрала, че миньори ще стачкуват точно пред държавната комисия. Според Иванова – миньорите нямат основание за протест срещу регулатора. „Комисията не е подложена на натиск”, категорично заяви Иванова.

На обсъждането Иванова отбеляза, че ще приеме всички съвети и обеща държавният регулатор да даде повече яснота за взетите решения. „В последните седмици обаче ДКЕВР работи с „пълна пара” и хората в нея направо „изпушват”, коментира председателят в оставка на държавната комисия.

Източник:blitz.bg