България отново се вдига на протест срещу монополите. В София протестът ще тръгне в два лъча. Единият ще тръгне в 11.00 часа от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а другият – от Орлов мост. Двата лъча ще се съберат заедно пред парламента.

Очаква се в днешния мирен протест в София да се включат много хора, в това число и от близките области. На граждански форум в София в събота протестиращи поискаха незабавна среща с президента Росен Плевнелиев без участието на партии. В петък Плевнелиев каза, че е поканен да присъства на митинга и ще уважи протестиращите в столицата.

Срещата при президента трябва да бъде при ясно формулирани цели и задачи и в нея да не участват представители на политически партии, а само представители на гражданските комитети. Сред исканията на протестиращите са още разсекретяване и анулиране на договорите с монополите, мораториум върху декемврийските сметки, докато тече разследването, разпускане на ДКЕВР без сваляне на наказателната отговорност на управлявалите го до този момент, да се осигури 50 % гражданско участие в този тип структури, да се премахне ДДС върху електроенергията, незабавно въвеждане на електронното правителство, отпадане на имунитета на народните представители за действие или бездействие, право на отзоваване на депутатите.

протести срещу ерп

Организационните комитети на протестиращите от 25 града от страната излязоха с единни искания по време на общонационална среща в Сливен. Днес исканията ще бъдат прочетени пред протестиращите и ще бъдат съгласувани. След това ще бъдат входирани при президента. Сред исканията са продължаване на работата на сега действащия парламент, създаване на програмен кабинет, създаване на обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота 50%, създаване на договор между обществения съвет и програмния кабинет за изпълняване на исканията на гражданите, промяна на изборния закон, преминаване от правопропорционална към мажоритарна изборна система, възможност за отзоваване на депутати и граждански квоти във всички държавни регулаторни органи и други. Протести са предвидени в редица градове на страната.

Във връзка с мащабните протести в цялата страна от седмици насам, и предстоящия днес протест, в десетки градове в страната, българите в чужбина също организират демонстрации под надслов „Да подкрепим хората в родината!”, предаде „Фокус“. Мирни демонстрации са организирани във Виена, Мюнхен, Дъблин, Лондон, Дюселдорф, Франкфурт, Атина, Берлин и Мадрид. Те ще се проведат пред посолствата на Република България в съответните градове. Мирни демонстрации са организирани и в Рим, Барселона, Валенсия, Париж, Копенхаген и Тел Авив.

Столична дирекция на вътрешните работи призовава гражданите да се разграничават от прояви на агресия, както и да се дистанцират от провокации, съобщиха от пресцентъра на МВР. Ако някой стане свидетели на ескалиране на напрежение или на различни нередности, може веднага да подава сигнали към полицейските служители или на тел. 112 – така ще бъде навременно предотвратено разрастването на нежелани за всички прояви, призовават от МВР.

Източник: Dnes.bg