Поклонението пред големия български актьор Тодор Колев ще се състои днес от 11.00 часа в Народния театър „Иван Вазов“, съобщиха от Съюза на артистите в България. Както съобщи вече БЛИЦ, известният актьор Тодор Колев почина на 74-годишна възраст след продължително боледуване в петък.Той завършва актьорско майсторство във Висшия институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов“ при Николай Люцканов (1965). Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните „Сълза и смях“ и Театър София.todor_kolev

Огромна популярност му донасят ролите в над 30 игрални филма, сред които са „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Опасен чар“, „Двойникът“.

Неговото творчество като автор и водещ на предаванията „Как ще ги стигнем с…Тодор Колев” и „Вход свободен”, както и многобройните му участия в новогодишни шоу програми на БНТ, ще останат завинаги в Златния фонд.

Носител е на редица награди – златен знак на община Шумен и званието „Почетен гражданин на Шумен (2005). Притежава четири първи награди за мъжка роля в киното, както и наградата за най-добро шоу на БНТ за 1994 г. „Как ще ги стигнем…“.  През 2011 г. получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България. Доктор хонорис кауза на Шуменския университет (2002).

Източник:blitz.bg