Днес се навършват 140 години от обесването на Васил Левски. По този повод в 17:40 часа в архитектурно-исторически резерват „Старият град“ – Карлово ще започнат снимките на игралния филм „Васил Левски“, съобщиха от пресцентъра на общината. Филмът се реализира с подкрепата на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Официалното начало ще бъде дадено от Максим Генчев – художествен ръководител, сценарист и режисьор на филма. Към началото на снимките ще се присъединят официалните гости, които ще присъстват на проверка-зарята.

По-късно през деня ще има и празнична заря в чест на Апостола на свободата.obeswaneto

Васил Левски е псевдонимът на Васил Иванов Кунчев, български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

Смъртната присъда за Левски е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а комисията е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя.

На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

Източник:petel.bg