В деня на българския революционер Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България от 11:00 часа в Калофер започва програмата посветена на 137-та годишнина от гибелта на поета-революционер Христо Ботев.

С военен ритуал ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета от къщата-музей „Христо Ботев“. Пред паметника на Христо Ботев на едноименния мемориален комплекс ще бъде положен гирлянд на славата, съобщава БТА.

В деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, в 12.00 ч. в продължение на две минути сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит, съобщават от МВР.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще участва във всенародното поклонение на връх Околчица по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Честването ще започне в 11.00 часа с възстановка от Национално дружество

„Традиция“ на последния бой на четата и гибелта на Христо Ботев. След това Врачанският митрополит Калиник ще отслужи молебен за България. Председателят на парламента ще произнесе слово и ще поднесе цветя на паметника на връх Околчица, съобщава БТА.boteva

В Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, община Сливен организира общоградско поклонение по случай 137-та годишнина от героичния поход на Ботевата чета, съобщават от пресцентъра на общинската администрация.

На празненството ще бъде почетена паметта на геройски загиналите Ботеви четници от Сливен-Димитър Дишлията, Димитър Кутев, Никола Кючуков, Димитър Казака, Хаджи Костадин, Стефан Газибаров, Петър Даскалов от село Глушник и Александър Хаджи

Димитров от село Аладаглии, днешен Гергевец и всички борци. Общоградското поклонение ще се състои пред паметника на Хаджи Димитър на едноименния площад в Сливен.

Годишнината ще бъде отбелязана и в Пловдив с военен ритуал от 11,30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина.

Център на честването за община Асеновград ще бъде с. Червен. В 11,45 часа ще бъдат поднесени цвета и пред барелефа на Христо Ботев в Асеновград.

Източник:inews.bg