Православната църква почита днес паметта на Светите мъченициСофия, Вяра, Надежда и Любов, загинали в страшни мъчения заХристовата вяра през 126-а година по време на римския император Адриан /117-138 г./.

На днешния празник именниците посрещат гости, като в много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават с гроздеили с други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора.Денят е обявен и за празник на столицата ни – София, чието име на гръцки означава „премъдрост“.

И президентът Росен Плевнелиев ще участва днес в тържествата по повод Деня на София – 17 септември.

Държавният глава ще бъде от 11.30 часа на официалната церемония по издигането на знамето на столицата на площад „Св. Александър Невски“ пред храма „Света София“, пише БТА.curkva

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили ще приеме строя на почетния караул и ще присъства на тържествения водосвет по случай празника на София.

София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато властите жестокопреследвали вярващите в Христа. Майката и дъщерите не криели своята вяра и я изповядвали открито. Когато научил за тях, император Адриан заповядал да му ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов – на 9 години.

По пътя към двореца София и дъщерите й отправили гореща молба към Исус Христос да им даде сили да не се страхуват от очакващите ги мъки и гибел. И наистина – когато те застанали пред императора, всички били изненадани от спокойствието им. Император Адриан привикал сестрите една след друга и гиубеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата обаче упорито отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, но това не сломило вярата им в Христа.

Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на хълм извън града. София останала на гроба и след три дни на молитви, починала с вярата, че отива при дъщерите си.

Християнската църква почита София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите й момичета. Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца. От 777 г. мощите на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

Източник:dnes.bg