Прогнозите за фалита на АЕЦ „Козлодуй”, ако по-голям дял от произвежданото количество се използва в енергийния микс, са преувеличени, смята министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев.

В ефира на bTV той обясни, че в момента ядрената централа внася в микса 55% от енергията, която произвежда, и ако Националната електрическа компания (НЕК) плаща редовно за взетата енергия, няма да има проблем с финансовото състояние на АЕЦ-а.

По-голям дял на АЕЦ „Козлодуй” е една от възможностите за намаляване на цената на електричеството, обясни още Добрев. Той е уверен, че още днес Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) може да обяви намалението на цената, но министърът в оставка не се ангажира с конкретен процент.

„Първоначалните прогнози бяха за 8%. Сега чувам, че не могат да бъдат достигнати 8%, ще е по-малко намалението”, обясни той.

Вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обяви, че ще реши във вторник – 5 март, с колко ще намали цената на тока. Новите тарифи ще влезнат в сила от 6-и март и ще важат до края на юни 2013 г.

Според министъра в оставка при определяне на цената на тока в този случай не е необходимо да се спазва цялата процедура по закрити и открити заседания към енергийния регулатор при взимане на решението.Що се отнася до зелените енергии, в момента сме достигнали индикативните стойности, заложени в плановете.

„Към 2012 година 13% от произведеното електричество е от възобновяеми източници, а към 2020 година трябва да достигнат малко над 20%”, обясни още Добрев. Той допълни, че е било грешка да бъдат залагани такива цели в началото на периода, защото технологиите поевтиняват всяка година.dobrew

„Ако бяхме казали, че няма да правим централи до 2015 година, сега цената на тока щеше да е със 7-8% по-ниска”, допълни той.

В енергийния микс зелените технологии ще останат, защото това е задължение по европейска директива. Ще останат и произведените количества по дългосрочни договори за AES „Гълъбово” и „КонтурГлобал“. Затова и не може да бъде използвана цялата енергия на АЕЦ „Козлодуй“. Министърът допълни, че единствените мощности, които могат да бъдат извадени, са ТЕЦ-овете „Бобовдол”, „Димитровград” и „Брикел”.

За Добрев прогнозите, че при този вариант 12 хил. миньори ще останат без работа, не са реални.

Източник:dnes.bg