„Изпуснахме Семерджиев и контрола, който той трябва да извършва“, призна министърът в оставка.

Факт е, че не е упражняван контрол върху ЕРП-тата. Факт е, че са им признавани разходи на базата на фактури, а не на базата на оценки. Това заяви пред TV7 министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев.

Добрев каза, че на няколко пъти е поел вината и отговорността, защото не е забелязал тревожната ситуация в регулатора и липсата на контрол по-рано.dobrew

Оправда се с това, че усилията му са били насочени към решението на далеч по-големи проблеми като АЕЦ „Белене“, новите договори за доставка на газ и др. И докато правителството се е занимавало с тези проблеми, членовете му са си мислили, че ДКЕВР ще си свърши работата.

Оказва се обаче, че регулаторът не си я върши.

Делян Добрев припомни, че за АЕЦ „Белене“ и за ВЕЦ „Цанков камък” са изхарчени над два милиарда и половина лева.

„С тези пари държавата можеше безплатно да санира всички жилищни блокове в цялата държава – толкова са тези пари, които са потънали в АЕЦ „Белене“ и за „Цанков камък”. Ние се занимавахме да не потъват повече пари там и затова може би изпуснахме Семерджиев и контрола, който той трябва да извършва“, призна още министърът в оставка.

Делян Добрев заяви, че занапред трябва да се направи система, с която ДКЕВР сама да осъществява достатъчно добър контрол, например да се задължат всяка година да правят регулаторни одити по цялата верига.

Източник:inews.bg