Договорите с ТЕЦ-овете „Марица Изток“ 1 и „Марица Изток“ 3, които са една от основните причини за скъпия ток, не могат да бъдат развалени. Това каза заместник-градският прокурор Божидар Джамбазов след проверка в НЕК.

По негови думи, ако контрактите бъдат разтрогнати, компанията ще понесе значителни вреди. Държавното обвинение е установило, че договорите, подписани с двата ТЕЦ-а, са неизгодни, като размерът на щетата за НЕК вероятно ще бъде установена в рамките на разследването.marica

Прокуратурата е открила, че още преди подписването на контрактите, експерти са предупреждавали, че те ще бъдат изключително неизгодни. Чрез договорите НЕК е била задължена да изкупува на 100% произведеното от двете централи.

Проверяващите са установили, че електроенергията от тях се закупува на значително по-високи от пазарните цени. Според прокуратурата електричеството от централите не може да бъде закупувано без загуби, като това оскъпява тока между 10 и 25%.

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че още през 2000 година Димитър Бъчваров, като директор на дирекция „Икономическа политика“ в правителството на Иван Костов, е подал сигнал за неизгодността на договорите.

Същевременно проверката на енергийния регулатор е показала, че в момента той е неефективен контролен орган. Според държавното обвинение ДКЕВР е избягвала да налага административни санкции затова, че ЕРП-тата не са спазвали принципа с едномесечното отчитане на тока.

Също така оттам не са налагали адекватен контрол върху инвестициите, правени от електроразпределителните дружества.

От регулатора умишлено са завишавали технологичните разходи на дружествата. От ДКЕВР не са налагали ефективен контрол върху качеството на услугите, предоставени от ЕРП-тата.

Източник:inews.bg