shtyrkel

Как са узнали, че у нас е почти пролет, остава загадка, но фактите говорят сами – на много места в страната вече долетяха щъркелите!

Уникалното събитие провокира смесени чувства сред населението, което стана свидетел на появата на черно-белите птици. Първи на това извънредно и нетипично за сезона чудо се натъкнаха в бургаското село Зидарово. БНТ съобщи, че още на Бабин ден в техни двор се е заселил щъркел, който се чувствал много уютно там и явно е решил да остане за дълго. Семейство Янови обаче не се притеснили, а ахнали от възхита и предпочели да го счетат за добра поличба. Те дори се канят да измислят име на пернатото, но засега го наричали само „приятелю”.

Природозащитници разказват, че понякога по-старите птици се връщат преждевременно, ако не могат да продължат с ятото на юг, но случаят не е такъв, защото са минали месеци от тогава. Независимо каква е причината, явно времето ни поднася изненади и успява да обърка дори животните. Тази зима се оказа доста по-мека от обичайното и може би това води и други последствия след себе си.

източник: razkritia.com