botev

Сигналът на две от националните телевизии – БНТ и bTV, ще бъде спрян в по-голяма част от провинцията от утре до края на месеца – 31 август. Причината е подмяната на антенната система на връх Христо Ботев във връзка с преминаването от аналогов към цифров сигнал.От Националното управление радио и телевизионни станции (НУРТС) припомнят, че още предишната седмица е пуснато официалното съобщение за плановите работи.

Липсата на сигнал ще обхване и всички 254 ретранслатора за БТВ и 285 – за БНТ1, захранващи малки населени места.

Зрителите все пак ще имат възможност да гледат програмата на държавната телевизия всеки ден от 17 часа до 9 часа на следващия.

За Община Велико Търново без програма освен пряко приемащите от връх Ботев ще останат и селищата, облъчени от ретранслаторите Килифарево, Въглевци, Войнежа и Вонеща вода, както и кв. „Чолаковци“, който остава само без bTV.
Алтернативата е пренасочване на антените към ТВ кула Арбанаси, откъдето на 21-и канал може да се приема аналогово bTV, а на 7-и канал – БНТ1. От там зрителите имат възможност да гледат и седем програми в цифровите мултиплекси.

Последното дълго прекъсване на програма от връх Ботев беше през август 1999 година, когато за един месец бяха подменени предавателят и антенната система, излъчващи тогава Ефир 2, припомня radiovelikotаrnovo.

Цифровизацията ще бъде забавена, тъй като все още не са проведени обществените поръчки за доставка на декодиращи устройства. На 1 септември ще бъде възстановено аналоговото предаване, но за да бъде приемано от връх Ботев, зрителите трябва да завъртят антената си на 90 градуса, за да преминат към вертикална поляризация.

За останалите населени места, приемащи от местни ретранслатори и кв. „Чолаковци“, не се налага настройване на антените на зрителите. При всички абонати на сателитна и кабелна телевизия няма да има промяна в начина на приемане, припомнят от НУРТС.

източник: blitz.bg