liutenica

С домашно приготвена зимнина по поръчка се запасяват есенно време бизнесмени и в момента трескаво върви прибирането на основните консерви от селските изби към големите градове. Консервите, приготвени по къщите в провинцията, вървят като топъл хляб, а за някой продукти бабите направо не успяват да отговорят на търсенето. Схемата за осигуряването им съвсем не е сложна, първо се опитват манджите на някой от есенните събори, които се провеждат по селата, а след това идва ред на големите поръчки. Хората от Куртово Конаре имат редовни клиенти, които посещават редовно Фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти, организиран от местното читалище, сподели секретарят на читалището Емилия Шушарова, пише „Монитор“.

Голям буркан лютеница върви по пет лева, а малкият – три, но цената не стряска хората, които искат да се хранят само с истински продукти без консерванти. На празника се продават над 1000 бурканчета, а през миналата година още 3000 бурканчета са купени от доволни клиентикоито звънят по телефоните, докато има възможност. Много бизнесмени, лекари и компютърни специалисти от София вече редовно пазаруват, като дойде есента си поръчват да им се прави дори киселото зел

е. Асортиментът е доста разнообразен, като се започне от компотите от ягоди и се свърши до бурканите с туршия. Обикновено отиват в дома на жената, с която са се свързали, оглеждат зимнината, опитват и ако им харесва, си правят по-големи поръчки.

Поръчка за 500 000 буркана домашна лютеница е имало през миналата година към жените от Куртово Конаре, която

местните обаче не могат да изпълнят, защото правят малки и уникални по своя вкус количества. Офертата е направена от столичен бизнесмен, който имал амбицията да изнесе вкуснотията към Русия, където тази храна е много популярна.Подобна мода вече има и в други райони на страната, известни със запазените си традиции в консервирането.

Сладката от различни диви плодове също са на особена почит. За жените, които продават на Юндола бурканчета с еликсир от диви ягоди, тази търговия от години е източник на свежи средства. В последно време има голямо търсене и на продукти, направени от кайсии, сподели пенсионирана учителка от Силистренско. Тя снабдява с компоти, уникални сладка с белени ядки и кайсиева ракияколегите на сина си в голяма компютърна фирма в столицата.

източник: blitz.bg