Общественият съвет при президента по-скоро беше опит за изслушване на отделните присъстващи да кажат нещо като виждания по възникналите проблеми. Това каза пред Дарик д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз.

Трите минути регламент не даваха възможност да се кажат всички неща, така че бяха връчени различни документи. За легитимността на работа на този съвет няма как да кажа каквото и да било, защото получих поканата за участие ден преди това. Не бих отказал на покана по какъвто и да било начин на президента на България, така че отидох, добави Райчинов.

В никакъв случай няма да участвам в служебен кабинет. И за редовен министър имах достатъчно предложения и съм отказал, и за временен също. Никой не ми е предлагал категорично, но нямам намерение, заяви председателят на БЛС.raj4inow

За спора с НЗОК Райчинов посочи, че директорът на НЗОК Пламен Цеков злоупотребява, пускайки малко парченце от цялата методика и мислейки, че това решава всички проблеми в сектора за доболничната помощ.

„Да имат право лекарите да прехвърлят от тримесечие на тримесечие разходвани средства. Тези неща затрудняват достъпа на гражданите съответно и работата на лекарите. А в болничната помощ е абсурд това, което е заложено – фиксиран брой болни да могат да приемат болниците“, уточни Райчинов.

Защо миналата и по-миналата година нямаше проблем за системата, попита Райчинов. Какво като са се появили много нови частни болници. Статистиката показва, че хоспитализациите в България се движат от 5 години плюс- минус по 5000, което не би трябвало да е проблем за държавата, заяви Цветан Райчинов.

Няма страна-членка на ЕС, в която ваксините да са към какъвто и да било здравноосигурителен фонд, това са национални програми. А това е поредната идея на Дянков и не знам защо никой в здравеопазването не се противопостави. Представете си, че НЗОК фалира, спираме да се ваксинираме ли, запита реторично Райчинов.

Това са на Дянков поредните игри. Дянков сваля пари от министерството, без да качва парите на НЗОК. Касата не е зависима институция. Ако искаше да управлява НЗОК Пламен Цеков не трябваше да се съобразява с Дянков, а да се съобразява с нуждите на хората, затова искаме неговата оставка, подчерта председателят на БЛС.

Защо НЗОК продължава да изпълнява указанията на Дянков, след като се разбра, че той си отива завинаги. А тези действия са опасни за хората, опасно е те да не получат достъп до лечебно заведение, заяви още Райчинов.

Той е категоричен, че в момента няма по-ясно изразен монополист от НЗОК в България. „Дори ЕРП-тата са три. Такъв монопол единствен няма и се вижда колко е опасен този монопол. Трябва да има демонополизация на НЗОК поетапно, защото няма как да стане изведнъж“, увери Райчинов.

„Искаме отмяна на методиките, които се въведоха тази година, искаме връщане на старите методики. Ако Цеков го беше направил това, оставката му нямаше да ни бъде нужна. Но Цеков не го направи това. Вчера каза, че ще ни кани в сряда да правим анализ на неговата методика. Не знам дали ще отидем на преговори, но няма да отидем на преговори само с него, там трябва да е и Надзорният съвет на НЗОК“, каза още Райчинов.

Българският лекарски съюз решава днес как ще продължат лекарските протести.

В четвъртък медици и пациенти от цялата страна изразиха недоволството си срещу методиката, налагаща лимити в здравеопазването.

Председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов призова от сайта на организацията колегите си да не отстъпват от единствено вярната позиция – оттегляне на всички рестриктивни регулации на лечение.

Лекарите настояват директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков да подаде оставка. Вместо това обаче, д-р Цеков освободи своята заместничка.

Източник:24chasa.bg