Много изследвания показват, че цветът засяга както настроението, така и поведението. Цветът може да ви помогне да преминете от тъжно към щастливо настроение или от гняв към спокойствие.

Когато става дума за настроение, има четири основни цвята. Въпреки че различните нюанси във всеки от четирите могат да имат различни ефекти, все пак съществуват някои общи положения.

Червеното символизира сила и сила и може дори да стимулира агресията. Жълтото е свързано с радост, надежда и оптимизъм. Като „топли“ цветове се смята, че червеното и жълтото повишават възбудата. Зеленото е емоционално успокояващо и означава хармония. Синьото е цвят на интелекта, но е толкова успокояващ, че може да понижи кръвното налягане. Като „хладни“ нюанси, синьото и зеленото могат да действат релаксиращо.

Много изследвания показват, че хората, живеещи в райони с повече зелени площи, имат по-добро физическо и психическо здраве от тези с по-малко зелено пространство. Европейско проучване разглежда въздействието върху жителите на градовете за целенасочени посещения на зелени площи в четири града. Те откриват силни положителни връзки, включително по-добро психично здраве и повече жизненост.

При друго изследване, изследователи от Мичиганския държавен университет анализирали данни от другата страна на света. Те сравняват ефекта от живота с оглед на океана или на зелени площи върху жителите на Уелингтън, Нова Зеландия. Те открили, че само гледането на чист син океан или море може значително да подобри душевното състояние. Гледките на зелените площи не дават същия успокояващ ефект.

Възможно обяснение за този дефицит на зелени площи е, че данните не правят разлика между девствените родни гори и зелените пространства с изкуствени структури като детски площадки. За тези, които нямат достъп до крайбрежната част, прекарването на известно време сред природата все пак може да подобри настроението ви.