Президентът на САЩ Барак Обама обмисля военна намеса в конфликта в Сирия. Държавният глава е разговарял с премиера на Великобритания Дейвид Камерън да бъде предприет сериозен отговор срещу режима на Башар Асад. До  това да се обмислят различни опции за интервенция в страната се стигна, след като беше установено, че управляващите използват химически оръжия  срещу цивилни.

siriq

До момента Обама не беше склонен съюзниците да се намесват в Сирия, уточнява Reuters.  Убийства с химическо оръжие в близост до Дамаск обаче поставиха под натиск Белия дом да си припомни коментара на президента преди година. Тогава той каза, че използването на такива оръжия ще бъдат повратната точка, която ще провокира САЩ да се намеси в конфликта.

В момента Америка е  преместила част от военноморските си сили в Средиземноморието, за да осигури възможности за евентуална въоръжена атака.

Също така държавният глава е възложи на Министерството на отбраната да подготви различни сценарии за реакция спрямо Сирия. Това каза военният секретар Чък Хагел. „Ние изпълнихме тази задача и сме готови да приложим всеки един сценарий, независимо кой от тях ще избере президентът.

От Белия дом отказаха да назоват върху какви варианти са работи и коментираха, че в момента се обсъждат всички детайли.

Източник:inews.bg