„ДКЕВР ще реши да има ли учеличение на цената на тока. Но нашата нагласа не е никак позитивна по отношение на такава хипотеза. Преувеличена е.“ Така коментира премиерът Марин Райков подадените от енергийните компании искания за увеличение на електроенергията от 1 юли.

Ние ще впрегнем целия експертен потенциал на министерството и на външните партньори, за да видим доколко разходите, на база на които компаните искат това увеличение, са реални. Това пък поясни министърът на икономиката Асен Василев.

Буквално до няколко дни се очаквали екипите от Брюксел, които да започнат анализ на цялата верига в ценообразуването, предимно по договорната енергетика, каза премиерът. Ние сме ги поканили да видят къде са късите съединения в системата, къде са резервите – резултатът може да е само един – по-малко натиск върху разходите на гражданите, обоснова се премиерът.marin2

В Електроенергийния системен оператор и най-вече в Централното диспечерско управление Райков изпраща инспектората на Министерския съвет и държавната финансова инспекция. „Ще трябва да дадем ясен отговор на няколко конкретни въпроса – защо енергията от редица условно наречени скъпи централи се въвежда в системата приоритетно пред тази на условно евтините централи“, постави задачата той.

Над 24 часа в денонощие работят някои ВЕИ-та, значи слънцегреене в България има повече, отколкото са часовете в денонощието, каза министър Василев. Това заключение дошло като резултат от проверката на НЕК на нейни плащания към ЕРП-тата. Проверено е насрещно плащане към едно електроразпределително дружество за февруари и са установени 50 такива ВЕИ-та.

От фотоволтаичната асоциация поискаха да бъде оповестено кои централи са направили тези нарушения.

Източник:24chasa.bg