BB

Освен ГЕРБ, няма друга партия, която да може да спира бившите комунисти. Това заяви лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на националната конференция на партията.

За съжаление, сестрински партии в ЕНП говориха срещу ГЕРБ, каза бившият премиер. Той отбеляза, че не може партии с по два – три процента подкрепа, да казват кой ще е премиер. Заредих се с малко от вашия оптимизъм. Макар че не би трябвало да е така радостно за това, което ни предстои, допълни Борисов и благодари на всички, които са помагали на ГЕРБ през годините.

ГЕРБ няма нищо общо с пуснатото досие на Станишев, каза той.

Забранявам думата досие да се коментира за него по дебати, допълни Борисов.

Бих го посъветвал да види кой щаб, който ме атакува първо мен, след това и него, каза още бившият премиер.

„Ще спомена само веднъж името на Станишев и то не защото искам да го коментирам. Днес във вестниците пише, че ние ГЕРБ сме му пуснали досие. Той самият дезертира, бяга от политическа отговорност. Кой ще му дава задачите на този премиер, къде го има това в Европа? Лидерът е президент. ГЕРБ няма нищо общо с пуснатото му досие. Забранявам думата за неговото досие да се говори по дебати. Все едно го няма“, посочи Борисов.

След това Борисов направи забележка на водачите листите, че са без вратовръзки на конференцията.

Гарантираме за следващите години 32 милиарда лева да влязат в българската икономика, благодарение на гостите от първия ред, обеща той. Когато говорим за ГЕРБ, трябва да говорим за партия, която е донесла пари в България. Когато говорим за БСП и ДПС, това са партии, изнесли пари от България, напомни Бойко Борисов.

Би било рядка глупост за една нация да избере партия, на която да й спрат еврофондовете, продължи лидерът на ГЕРБ. Бих искал – оптимизмът да го заменя с реализъм и прагматизъм. Преди 4 години направихме една оптимистична програма. Нямаше как да не го направим, като Орешарски твърдеше, че България ще бъде заобиколена от кризата. На практика – с половин милиард бяхме се потопили, когато встъпихме на власт.

Щели да създават 250 000 работни места, 40% по-високи доходи. Ако тук бяха сложили точката, аз щях да кажа – нека да ги оставим да управляват. Ние не можем да дадем тези работни места. Но те не сложиха точка тук.

Орешарски мина през много места, кой ще му дърпа конците, коментира Борисов.
„Програмата на ГЕРБ е документ в който ясно казваме какво сме направили, къде сме сгрешили и как ще я поправим тази грешка. Без илюзии. Ако беше хубаво да си премиер, щеше да има заявки да си премиер, нямаше да бягат“, каза Борисов.

Когато говорим за ГЕРБ, трябва да говорим за партия, внесла пари в България. Когато говорим за БСП и ДПС, трябва да говорим за партии изнесли пари от България. Да имаш в 21-и век магистрала, жп линия или пречиствателна станция, метро е нормално.
Снимки: Йордан Симеонов

Да де, ама ги нямаше. Тук има нещо, което искам, когато разговаряте с хората по места да изяснявате. Приказките, че асфалт не се яде, само 20% от всичко, което сме построили е с българските пари, на българския данъкоплатец. И би било

рядка глупост да се избере партия, на която да спрат еврофондовете. Ако ние заделим от нашите си пари 1 млрд. лв., от Европа ни дават 5 млрд. Аз се надявам на инстинкта на българите“, заяви Борисов.

Ако колегите от „Атака“ ни кажат как ще балансират бюджета, може да има злато и диаманти, не знам, посочи той.

Аз съм отстранил най-много министри и зам.-министри, включително и само за сигнали. На моменти, силата и властта правят хората, да не кажа – и арогантни. Силата на партията направи някои хора… Затова може би сме рекордьори по сменени министри, зам.-министри, агенции и какво ли не. Ако по-рано се бях намесил и направил смените по министерстват, което е моя грешка, можеше да се избегнат още много негативи. Ние се учим от грешките и при ново управление, мисля, че няма да го допуснем, каза Бойко Борисов.

За медиите ще отговоря на един въпрос – дали е имало чадър над Миро Найденов. Три години и половина тече това дело; вие си отговорете защо в месеца преди изборите се повдигна това обвинение, а не преди две, три години. Изчака се моментът да влезем в предизборна кампания, каза Борисов.

Когато разговаряте с хората, няма да се криете за това, което сме сгрешили. Който не работи, той не греши. Ако не бяхме

отделили 20% за кофинансиране, щеше да има пари за пенсии и заплати, но нямаше да имаме проекти. Можеше ли да дадем повече пари на майките? Можеше. 30 – 35 млн. лв. все от някъде щяхме да ги заделим. Ние се заинатихме да правим 10 детски градини в София. 2 милиона души хранят 5 милиона в страната. Сами разбирате в такава ситуация как се създават доходи и как се постига растеж“, каза той

„Можеше ли да връщаме по-бързо ДДС? Можеше. Можеше ли да не се дразним със зърнопроизводителите? Можеше. И го направихме“, каза Борисов.

Важните послания ги разбрахте: Десет процента плосък данък. Седем дни връщане на ДДС. Работа, работа, работа, обърна се Борисов към делегатите на конференцията.

По повод водачите на листи на партията в 31-те избирателни райони Борисов заяви: „Далеч съм от мисълта, че са най-добрите, но ще свършат работа“. „Моята заслуга е в програмата. Направихме един документ, в който ясно да се каже, че ако ГЕРБ е на власт, няма да се вдигат данъците, ще продължи финансовата стабилност. ГЕРБ няма да взима заеми. Всяко едно поколение трябва само да се оправя и нашите деца не трябва да носят отговорност за нас.

Българинът взима заем, когато си строи къщата или си учи детето, т.е. ако ГЕРБ е на власт ще се взимат заеми за инфраструктура. Планираме мащабна работа – взимат се 12 сметки от предишните месеци, средна цена, държавата осигурява пари за енергийна ефективност, което сваля цената с 30-40%, фирмата, човека плаща в следващите три години и след това си получава къща или блок санирана, красива сграда“, каза Борисов.

Не знам дали съм успял да внуша оптимизъм, но повече ми се искаше да внуша реализъм. Това е силата на нашата партия – реализъм, строителство!, завърши изказването лидерът на ГЕРБ.

След него на сцената се качи певецът Веселин Маринов, който изпя за публиката песента „За теб, Българийо“.

източник: 24chasa.bg