Публикуваният във вторник от БЛИЦ кратък пасаж с думи на Николай Бареков от интервюто му за новия брой на в. „ШОУ“ предизвика истински фурор. В рамките само на няколко часа десетки медии преписаха каквото можаха, разпространявайки новината, че изпълнителният директор на TV7 планира да се раздели с шефския си пост в телевизията заради очакващите го предизвикателства в политиката.Заради огромния интерес БЛИЦ публикува пълния текст на ексклузивното интервю.

– Кога ще обявите, че влизате в политиката?
– Ако бях тръгнал да ставам космонавт, най-вероятно трябваше да обявя и някаква дата и курс за обучение. Но аз съм журналист и за един журналист, когато се занимава с остри политически проблеми, влизането в политиката е факт. През последните месеци не съм излизал от тази тема. Има ли друг -политик или журналист, който да се е срещал с повече хора лично през последните месеци? За разлика от Борисов, който ходеше само да реже лентички, или Станишев, който познава по-добре коридорите на Европарламента, отколкото пътищата на страната, аз съм непрекъснато в темата.

– Но не можете да бъдете и политик, и журналист едновременно. Все ще трябва да изберете страна в един момент…
– Защо? Аз съм журналист, който е по-голям фактор от политиците в страната и това се осъзнава вече от хората. Не приемам така въпроса! Аз действам като политик, действам и като журналист в интерес на хората. Опитвам се да реша някакви конкретни техни проблеми, като ги вадя на показ. В един момент ще намеря подходяща политическа форма, за да участвам и в политическия живот.

– На кого е нужно това изнервящо “подгряване” на ситуацията? Каква е целта на това?

– Ами изнервяйте се! 

Няма цел. Аз продължавам по моя път, не съм се променил. Кампанията “България без цензура” стартира отново, макар и при малко по-различни условия. Няма да бъда представен вече като изпълнителен директор на ТВ7, което, честно казано, според мен беше и малко смешно в един момент. Тази кампания ще даде възможност да се чуе моето политическо говорене за пореден път. Ще даде възможност да се чуе и гласът на хората. И разбира се, ще има представители на политическия живот, които ще поканя да участват заедно с мен в тази кампания.

– Какво означава, че повече няма да сте изпълнителен директор на ТВ7? Влизането в политиката елегантно излизане от телевизията ли е?
– Елегантно няма как да е, защото мога да изляза от телевизията само по едни начин – с фанфари. Аз съм най-успешният изпълнителен директор на ТВ7 в историята й до момента. За по-малко от година рейтингът на телевизията е увеличен 10 пъти, приходите – около 5 или 6 пъти.

– Това реални резултати ли са, защо се твърди, че данните са манипулирани?
– В полза на други телевизии, но не и на ТВ7. В последното Топ 50 на най-гледаните програми, 11 са на ТВ7. Най-гледаната публицистика за годината е предаването за фалшивите бюлетини от Костинброд. Бях прекалено агресивно на пазара, прекалено нестандартен, създал съм страшен отбор, конгломерат от две големи телевизии, които работят в пълен синхрон. Кога ще си тръгна от телевизията като изпълнителен директор, е въпрос на допълнителни разговори. Не мога да взема самостоятелно решение. Нося отговорност за съдбата на над 2000 човека, свързани с телевизията. Отделно от моите управленски решения зависи бизнесът на най-добрите продуцентски компании. Откакто съм в тази телевизия, един лев не е отишъл за чужда продукция. Всички пари, които бяха гласувани от борда на директорите, бяха разпределени между български филмопроизводители, продуценти и за спортни права на български отбори… Решението наистина е много трудно, но е справедливо да се дистанцирам от ролята си на изпълнителен директор, тъй като от 7 дни в седмицата 5 прекарвам при хората. Не смятам, че мога да бъда отдаден на каузата си и да изпълнявам и тази функция. Това обаче не означава, че излизам от телевизията. Ще си запазя, макар и под формата на продуцентски принцип, предаването “България без цензура”. Мога да кажа, че тази кампания започва през септември, но за другите мои решения не мога да се ангажирам с конкретни срокове.

– До каква степен тези решения зависят от влизането на нов собственик в телевизията?
– По никакъв начин не зависи. Телевизията работи много добре. Лично аз бих препоръчал тя да продължи своя възходящ път на развитие, защото след 9 или 12 месеца подобно развитие най-вероятно ще се изравни с резултатите на първата телевизия. Което, разбира се, ще я направи много по-скъпа на пазара.

– Има ли преговори за продажба на ТВ7 в момента?

– Има интерес от няколко сериозни инвеститора

Нормално е – ние сме единствената телевизия, която разполага с две национални ефирни платформи, скоро ще станат и цифрови. Освен това е от изключително значение, когато спортните права на една държава са окрупнени и са в една медийна група. Някак си останалите го подцениха това.

– Това означава ли, че когато приключи преминаването от аналогово към цифрово ефирно разпространение, ТВ7 и Нюз 7 ще имат нов собственик?
– Не бих го препоръчал в този момент като изпълнителен директор на двете телевизии. За мен те ще си повишат стойността, бих казал два пъти, в рамките на следващата една година.

– От какво зависи окончателното решение да се определите или като политик, или като журналист, защото това каращисване на мен ми изглежда като нито риба, нито рак…?
– Защо? Нарушавам някакви закони в държавата?

– Размива се моралната граница.
– Тоест съм морално омърсен? Доказал съм, че мога да предприемам всякакви действия, които след това

умея да плащам с цената на собствения си характер

Мисля, че действам по-смело от всички политици в определени ситуации. Не ме блазни ролята на политик, по-скоро искам да бъда възприеман като общественик. Готов съм дори и влизайки в политиката един ден, да запазя манталитета си на журналист. Основният проблем на политиците днес е, че те забравят защо са влезли в политиката. А те са там, за да се грижат за хората. При последните 4-5 правителства се нагледахме на разни хора, които дойдоха от чужбина с празни куфари и след няколко месеца, две или четири години си тръгваха с богато и пребогато бъдеще. В случая става дума за човек като мен, който е тръгнал от най-ниските слоеве на народа, вдигнал се е сам. В момента моето присъствие в журналистиката е като естествено продължение на говоренето на хората за политика. Може би самите хора ще ми подскажат каква е правилната формула за моето обществено присъствие оттук нататък.

– Кои са представителите на политическия живот, които ще поканите в кампанията си?
– Мога да кажа, че ще правя платформата “България без цензура” със следните типове политици: представители на местната власт, които отказват да печелят партийни дивиденти от участието си в това предаване; всички кметове и общински съветници ще бъдат добре дошли, ако не обявяваме имената на техните партии, с които са влезли във властта. Бих подкрепил и политици, които имат присъствие в политическия живот на страната, но са останали неомърсени и не са участвали в изпълнителната власт.

– Гражданско движение ли ще бъде “България без цензура”?
– Това е името на гражданската платформа, но не смятам, че може да се превърне в движение.

– Как ще изглежда вашата политическа структура?
– Няма да е стандартно решение. Мен няма да ме видите на поляна да обявявам партия – ще ме видите на площада при хората. Нито пък ще правя партия с моето име, нито лидерска партия, нито партия, която да повтаря успеха на Борисов и на Царя. В такива политически операции просто няма да участвам! Бих участвал, и то с голямо желание, във формация тип гражданско движение, гражданска платформа, в която обаче ще има много други хора с мнение, със силни позиции и няма да е от лидерски тип.

Партия на Бареков няма да има!

– Ще ползвате ли целия ресурс на ТВ7 за следващите избори?
– Това е вторият мит, който искам да оборя. Няма да правя и телевизионна партия, която да ползва ресурсите на една телевизия. Първо, заради самата телевизия няма да се случи – не искам ТВ7 да бъде обвързвана с една определена политическа сила. Бяха правени много опити през годините да я пришиват към различни партии, но безуспешно. Второ – аз имам интерес като гражданин, като общественик, а дори и като политик посланията на хората около мен да бъдат чути от максимален брой българи. Не може само една телевизия или един вестник да ти гарантира това. В мой интерес е да работя в партньорски взаимоотношения с всички национални телевизии, вестници и сайтове. Не съм отказал интервю на никого, имам прекрасни отношения с колегите от bTV, от БНТ, от Нова тв, макар че сме конкуренти.
barekov
– Има ли ги приятелските отношения с Нова тв?
– Има ги, разбира се. С изпълнителния директор Дидие Щосел съм се виждал няколко пъти в последните месеци, включително сме говорили за продуцентските фирми, включително и за телевизионния пазар. Това, че много хора от Нова тв дойдоха при нас, даде възможност на други хора в Нова тв да се развиват.

– Колко пари получавате като изпълнителен директор на ТВ7?
– Аз казах колко взимам като директор на “Новините”. Няма да изпадам в тези битовизми и да размахвам фишове от заплати. Ще кажа обаче колко не взимам. Тиражираните лъжи, че получавам заплата от 60 000 лева, са толкова долнопробни, че дори не ми се иска да стават предмет на съдебно дело, защото ще им направя допълнителна реклама. За да бъдат спокойни всички, ще се откажа в един момент от заплатата си като изпълнителен директор и ще остана на свободния пазар, където съм бил винаги. И винаги съм бил в частния сектор. Две заплати съм взел като държавен служител –

като охрана на социалното бюро в Пловдив, където пазех циганите 

да не бият колежките, които им раздаваха помощите, работих два месеца и взимах 130 лева заплата. Това са ми държавните пари. Всичко останало, което съм спечелил до момента, е било като служител в частния сектор.

– Кой ще финансира политическия ви проект?
– В момента никой, защото нищо не правя. Когато дойде време, ще го финансирам от много места. Не търсете човек или организация, или фирма да стои зад мен и да ми дава парите. Напротив – когато един политик е отворен към целия бизнес и малките хора в държавата, тогава самите хора са готови да го подкрепят финансово. В България има много малки и средни фирми, които са готови да финансират или да участват с каквото могат. Един ще ти помогне да си вземеш автомобил, друг ще ти направи офис някъде. Не влизам в тази мръсна игра, за да се облагодетелствам. Човек трябва да има сурат, като си тръгне един ден, защото нищо не е безкрайно.

– Колко реални са данните на “Сова харис”, че сте третият политик, на когото хората имат доверие? Вие не сте политик все още и дори това е достатъчно, за да бъдат поставени под съмнение!…
– За мен има две или три социологически агенции в България, на които вярвам, и едната от тях е точно тази. А какъв политик беше Бойко Борисов, когато всички агенции го слагаха на първо място? Вътре в това изследване бяха имената на хора като Каракачанов, като Любен Дилов, като Кошлуков… Всички те имаха рейтинги. Вероятно хората ме възприемат като политическо лице заради начина, по който говоря. Освен това, ако не беше моята намеса с фалшивите бюлетини в Костинброд, още щеше да ни управлява Борисов. Така че може би хората са преценили, че моето влизане с такъв летящ старт в политическите процеси по някакъв начин ме е издигнало и като политически деец. Но не ми е приятно, че ме има в подобни изследвания. Ако това ще успокои медиите и вие ще живеете малко по-комфортно, ще помоля всички агенции да ме изключат от изследванията си, за да може Борисов да е на първо място. На кой политик медиите сложиха прякор през последните години?…

– На Боко Тиквата, Цецо Рапона и така нататък.
– Къде го имаше? По сайтовете и по постинги. На мен, на Коритаров, на Сашо Диков и Милен Цветков какви ли не прякори ни сложиха медиите. Майка ми вика: “Не мога да те разпозная от прякори!”.

– Единият прякор ви го сложи Борисов, а Албена Вулева, която дълго време работеше с вас в ТВ7, ви кръсти Ники Дудука…?
– Няма значение кой ги е сложил! Както мен ме наричате Капута с големи букви в заглавия, сложете и Борисов с неговите прякори, за да сме равностойни. Има една фундаментална разлика между мен и всички останали и тя е, че аз съм с ясна биография. Израснал съм пред очите ви. Приемете ме, или не ме приемате такъв, какъвто съм. На Станишев първият му ден трудов стаж беше като премиер.

За Бойко Борисов всички се правехме, че не знаем какъв е…

– А защо се правехме?
– Защото сме за бой, затова! Обгрижвахме го, обичахме го, вярвахме му. Признавам си, че съм му вярвал и съм супер разочарован от този човек като политик. Сега ви предлагам да повярвате на човек като мене, за когото знаете всичко. Офшорни фирми нямам, мутра не съм бил, никога не съм се занимавал с рекет. Единственото, което имам, са наследствени имоти, които могат да бъдат проверени до десето коляно, и за целия си трудов стаж съм осигурил с жилище моето семейство. Всичко друго е смешно, защото не може аз да декларирам това, а Борисов – 14 000 лева на влог, Станишев – 5000, и вие да му вярвате.

– Кои ние?
– Що не му се смеете тогава?! Дотам ли стигнахме – за този, за когото се говори, че е ограбил 3 млрд. лева от населението, да декларира 14 000 в банка и да му се радвате!? Аз поне това имам, това ще декларирам. Разбира се, имам някакъв влог в банката от това, което съм изкарал като заплата – когато дойде време, ще го покажа. Смешна история е как подценяваме нашите политици. Но и върху себе си тук хвърлям вина, защото съм част от цялата тази медийна среда.

– И не само за това – вие бяхте най-ревностният апологет на Борисов и го оправдавахте за всичко…
– До голяма степен този човек имаше огромен шанс. Компромисите, които направиха медиите с него, бяха за по-добро бъдеще. Никой от нас не го е подкрепил от гледна точка на комерсиалния интерес. Ние му дадохме огромен кредит на доверие, но той беше свеж полъх. Проблемът не е в нас, а в него – той разсипа всичко.

– Какво се случи със заплахите за живота ви?
– Нищо. Онзи ден ми се обади майка ми – щяла да подава сигнал – някой се бил обадил по телефона. Това са смешни неща! Ако някой е решил да направи зло, той ще го направи.

– Това означава ли, че сте върнали вече семейството си в България?
– Никога не съм си изкарвал семейството в чужбина. Просто

бях скрил за малко сина си

но не съм го извеждал извън България. А жена ми отказа да води повече такъв живот, аз също отказвам.

– Как се отнася семейството ви към решението ви да се захванете с политика? Подкрепят ли ви?
– Не! За майка ми това е най-ужасяващото нещо, което може да се случи. А баба ми навремето ме закле да не влизам в политиката. Имам дядо, който е убит заради политиката. Думите й бяха: “Недей! Това е най-голямата мръсотия! Влезеш ли в политиката, си загубен!”. Това беше нейната клетва към мен, която ще се наложи да престъпя, защото инструментите на журналистите не са достатъчни да се решат проблемите на хората.

– А съпругата ви?
– Кое семейство би било доволно, че негов член се готви да си създаде толкова проблеми?…

– Тя би трябвало да ви вярва и подкрепя.
– Много ми вярват и жена ми, и майка ми, и всичките ми роднини, обаче не смятат, че това, което правя, ще е добре за мен и моето физическо и психическо оцеляване. Всички те са единодушни, че това, което правя, е огромна авантюра. Но няма да извадя сестра си да ми прави пиар, когато всички други са се отрекли от мен, както направи Борисов. Тези въпроси ми стават неприятни, не неудобни.

– Няма как да не ви питам, нали ще влизате в политиката – има ли нова любов в живота ви?
– Няма да отговоря на тези въпроси, но ще ви поставя едно условие – задайте ги на Бойко Борисов. Когато той отговори, елате при мен – аз ще ви отговоря по-честно. Питайте го него с колко жени е и с колко е бил и за коя ще се ожени и той като отговори, тогава и аз ще го направя.

– Как се виждате във властта?
– Когато вляза във властта и се явя на избори, ще имам за цел да ги спечеля. Не отивам там да ставам патерица на ГЕРБ или на БСП, или на ДПС. Отивам на такова събитие, за да ги помета от политическата сцена във всеки един смисъл! На мен не ми трябват купени победи, не ми трябват служебни победи. Никой не искам да ми плаща гласовете. Един глас няма да купя! Но ако няма възможност да влияя пряко върху решенията на правителството, нямам място във властта.

Източник:blitz.bg