Пловдивският апелативен съд остави в ареста 16-годишния Иван Генчев, който е обвинен в опит за умишлено убийство на съученика си Искрен Илиев, съобщава БТА.

Срещу него има и повдигнато обвинение за кражба на портфейл и пари – всичко на обща стойност 350 лв., от жилището на Искрен. На 23 октомври Искрен е поканил на гости след училище съученика си Иван, но се скарали, тъй като Искрен му дължал 170 лева от продажбата на плейстейшън.

Това са твърденията на обвиняемия, съобщи прокурорът Андрей Атанасов. В показанията си Генчев посочва също, че е бил ударен с бутилка, след което и двамата се нападнали с ножове. Искрен е намушкан 12 пъти в областта на корема и гърба, а Иван е с порезни рани по ръцете.

arestИскрен все още е под наблюдение в УМБАЛ „Свети Георги“, където е настанен в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Назначени са шест експертизи. Психиатричната експертиза показва, че Иван е бил в състояние, в което е можел да контролира постъпките си, не е действал в състояние на афект, но е действал под въздействието на гняв, посочи прокурорът.

По думите му последователността на ударите, начинът и силата, с които са нанесени, сочат опит за убийство по особено жесток начин, което е отразено и в медицинската експертиза. Според защитника на Иван адвокат Константин Давчев, здравословното състояние на момчето не позволява да стои в следствения арест.

То е с шини на двете ръце, не може да се обслужва нормално и самостоятелно, нуждае се от ежедневна смяна на превръзките, заяви Давчев. Въпреки това магистратите решиха, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде потвърдена най-тежката мярка за неотклонение.

Иван Генчев е обвинен в тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода от 5 до 12 години“.

Източник:inews.bg