Секс скандал разтресе Столична община, след като в публичното пространство гръмнаха жалби срещу юрист-консулт, който, според колегите му, правил интимни намеци и налитал на бой. Драмата се разиграла в район Изгрев, където през зимата кметът на района от ГЕРБ Димитър Димитров бе отстранен и бе назначен нов – Цветомир Жеков.Новият обаче заварил интересно наследство от жалби. През последната година служителки от правна дирекция на района многократно подавали сигнали до кмета на района и кмета на София Йорданка Фандъкова, че са подложени на сексуален и психически тормоз от колегата си Никос Самарас.

Освен с „небрежните“ подмятания:  „ще го обясня елементарно, като за теб“ към шефа на отдела и: „ще ви избърша задниците с ….“ гъркът Никос, който на сайта на община Изгрев е посочен за главен юрист-консулт, раздавал шамари.  seks

В кметството и при стария, и при новия кмет е правена проверка и е искано обяснение за поведението на Самарас по сигналите, подадени срещу него – както за сексуален тормоз, така и за нанесен побой, в което началникът на отдела подробно е описал всички провинения на юриста, сочат жалбите. Според някои от тях юристът наричал колегите си „нещастници“ и „нищожества“ и заплашвал: „ще те набухам в ъгъла“.

В края на месец юли е проведен дисциплинарен съвет в район „Изгрев“ относно поведението на Никос Самарас. Дисциплинарния съвет наказал юриста с предупреждение. Засега публично позиция на кмета на София -Йорданка Фандъкова по скандала няма.

Пред БЛИЦ кметът на район Изгрев Цветомир Жеков заяви, че е наследил въпросния случай, но е запознат и с предишните жалби срещу Самарас. Той получил обстоен доклад от предшественика си Димитър Димитров.

По негово време пък дошъл сигнал за грубо поведение. Затова назначих дисциплинарен съвет и Самарас е наказан със забележка, като е предупреден за поведението му оттук-нататък. Недопустимо е в държавната администрация да се случва подобно нещо, посочи Жеков. Той допълни, че самият г-н Самарас се оправдал за жалбите с личностни конфликти с колеги.

Няколко от подалите жалби не работят вече в общинската администрация, като се подозира, че това има връзка със сигналите срещу юрист-консулта.

Няма такова нещо. Някои от подалите сигнали са отстранени за несъответствие с нужния ценз или за несвършена работа, уточни кметът. Такъв бил случаят с Калина Кемалова, която била отстранена, тъй като работела в техническия отдел на администрацията, а била с езикова гимназия. Чиновничката е подала жалба срещу гърка заради честите му реплики към нея: „Кемалова, хайде да ходим да се чукаме“.

Друга жена от подалите жалби е отстранена, тъй като била в изпитателен срок и също не отговаряла на изискванията. Трета пък била махната още преди новият кмет да встъпи в длъжност.

Кметът пое ангажимент пред „БЛИЦ“ да не допуска грубо отношение към подчинените си и да пази авторитета на дамите в администрацията.

Източник:blitz.bg