Протестиращи поискаха оставката на Столичния общински съвет заради нерешените проблеми с „Топлофикация София“. Като мотиви за исканията бяха изредени бездействието към финансовото бреме, наложено от „Топлофикация“, нерешения проблем с платеното паркиране на живущите в центъра на столицата, както и скандалите около няколко общински дружества.
Десетки граждани се събраха пред сградата на Столичната община на поредния протест, който бе организиран от Движение за граждански контрол.
Протестиращите се бяха подготвили сериозно и бяха принтирали формуляри на оставките, които по думите им съветниците само трябва да разпишат.
Преди седмица исканията бяха отправени в писмо и до кмета на София Йорданка Фандъкова, както и до членовете на СОС. Според протестиращите е необходима 50 процента гражданска квота в органите, контролиращи общината.
nov protest
„На кмета все още не сме поискали оставка. В момента основните ни опоненти са членовете на Столичния общински съвет, които вземат решенията, кметът е тяхното оръжие, т.е. тя трябва да ги изпълни“, обясни пред БТА един от лидерите на протестта Янко Петров.

По думите му протестиращите виждат решение на проблемите с „Топлофикация“ в сключването на индивидуални договори на гражданите с дружеството, ежемесечно отчитане на топломерите и премахване на „прогнозното количество“. Те настояват още за разтрогване на концесията за доставка на вода в София, като Столична община да поеме функциите на концесионера чрез свое дружество, незабавен одит на общинските дружества „Център за градска мобилност“, „Екоравновесие“ и „Софийски имоти“, административно обоснована такса за паркирането на автомобили на живущите в зони с платено  паркиране.
В София днес имаше и втори протест. За поредна неделя привърженици на ВМРО и граждани се събраха с обърнати знамена пред Съдебната палата. Те поискаха служебното правителство да направи ревизия, както на дейността на ЕРП-тата, така и на предишното управление на кабинета „Борисов“.

Източник:dnes.bg