В борда на директорите на „Информационно обслужване“ сериозно са обсъждали възможността дружеството да не участва в конкурса на ЦИК.

В случай, че това стане обаче, няма кой да обработи информацията по технологията, заложена в закона и методиката.

Това заяви проф. Михаил Константинов, след като обяви, че подава оставкакато председател на Съвета на директорите в дружеството.

Заседанието на СД, на което ще се гласува оставката на Константинов, ще се проведе през следващата седмица.

Пет фирми са проявили интерес към конкурса, в който участва и „Информационно обслужване“.

„Нито съм отстъпил, нито някога ще го направя. Забравил съм си бялото знаме, така че и да искам, не мога да се предам. Съвсем скоро ще разберете какво имам предвид“, каза още той.ostavka

Константинов подчерта, че живеем в свободна държава и всеки има право на мнение – „Аз съм свободен човек – току що си подадох оставката“.

Той отново обвини БСП в сталинистки подход, защото го обвиняват за бъдещи действия: „Аз ако ви кажа, че утре ще убиете майка си, какво ще направите? Ще ми праснете три шамара. Аз, както виждате, още не раздавам шамари, но ще ги раздам. Ама Сталин, ако беше станал, щеше да каже: „Евала на тия хора!“.

„Предполагам, че на шефката на НСИ Ренета Инджова, това й е изпратило косите, но за щастие – за кратко. Защото НСИ нито има желание, нито възможност да стори това. И най вече не отговаря на условията на конкурса за фирма, която може да извърши компютърната обработка на резултатите“, коментира математикът.

Константинов увери, че ако фирмата с мажоритарен държавен дял спечели, протестиращите ще бъдат поканени да присъстват на обработката на протоколите. Той се похвали, че за последните три месеца, дружеството е на печалба и добави, че заплатата му като шеф на борда на директорите, е доста по-ниска от заплатата му на професор.

По думите му е невъзможно да се осъществи идеята НСИ да замести „Информационно обслужване“.

Константинов поздрави специално БСП за идеята им с ксероксите, защото щяла да донесе „неповторими усещания“ на членовете на секционните комисия.

„Ако загуби тези избори, както винаги след 2005 година, с БСП в този й вид, е свършено, което е добре за нея и за България. Защото тя ще се разцепи на нормална социалдемокрация и на нормални комунисти, избавяйки се от сегашното си шизофренно състояние“, смята Константинов. Според него едва тогава ще можем да кажем, че злополучният преход на България от „див социализъм“ към „див капитализъм“, е завършил.

Той прогнозира, че ако БСП се разцепи, това ще е болезнено за ръководството, което е „изтерясало“.

Константинов призова социалистите да забравят две теми – за изборите, и за „Информационно обслужване“, като за последното не пожела да бъде конкретен с аргумента, че „са му гадни разни работи“.

„В момента има стабилни социологически данни, че една голяма партия ще получи доста по-нисък резултат от това, което доскоро е очаквала – още един мандат извън властта, ще има за пази партия и за нейното сегашно ръководство – катастрофален ефект. Една друга малка партия ще изчезне завинаги от политическата карта на България. За ДПС няма да говоря – те ще си получат своите 35 мандата“, каза Константинов, като изтъкна, че и преди е правил добри прогнози.

Михаил Константинов засегна и темата за самозапалването, което вече петима мъже извършиха в знак на протест.

„Огромна грешка беше да се прави този траур за трагично починалия Пламен Горанов от Варна. Веднага след това се ускориха самозапалванията“, смята той.

Константинов запита какво би се случило, ако следващият реши да се самозапали в претъпкан автобус или в метрото. И даде отговор: „Сарафово ще ни се стори детска игра. Не може да спрете това, ако стане, защото камикадзето и тоя, който е тръгнал да се пали – те не са нормални в момента. Няма с какво да го спрете“.

При такава ситуация той предрича замиране на големите градове.

Друга актуална тема е кризата в Кипър, за която той откровено критикува ЕС.

„Миналата седмица ЕС уби една малка островна средиземноморска държава. Тя е убита, от това държава не става. Там банки няма, няма и да има. Не просто не знаят какво ще се случи след седмица две в Европа, в големите държави. Дивотията, с която Европа си уби една от държавите и същевременно започна собственото си самоубийство, е удивителна“, подчерта той.

Източник:inews.bg