Народният представител от Коалиция за България Страхил Ангелов ще предложи въвеждане на глоба при негласуване на избори. „Не го наричам задължително гласуване, защото не е такова – може да си платиш глобата, и да не гласуваш“, каза Страхил Ангелов пред агенция „Фокус“.

Той ще направи това предложение за промени в избирателния кодекс следващата седмица. Глобата ще бъде в размер на 200 лева, които ще отиват в бюджета на съответната община по местоживеене. glasЗа пенсионерите тази практика няма да важи. Останалите ще имат срок, в който могат да представят уважителни причини – защо не са гласували, в противен случай ще дължат глобата от 200 лева. „Ако бъде въведена глоба, това ще ни принуди да се изчистят избирателните списъци от т.нар. мъртви души, и ще трябва да ги приведем в ред. На следващо място, в момента се плащат доста пари за субсидии на извънпарламентарни политически сили, които участват само на парламентарни избори. За мен е очевидно, че те правят това, с оглед получаването на субсидия. Ако има по-висока избирателна активност, те няма да достигнат необходимия праг, и няма да могат да получават тази субсидия. Така ще прекратим политическата партизанщина, ще се оформят няколко монолитни политически субекта, и това ще даде шанс в България един ден да провеждаме истинска последователна политика, и да начертаем национална доктрина, която да се следва“, каза Страхил Ангелов.
„Знам, че ще има възражения, че се отнемат свободи на хората, че това не е демократично, но считам, че освен права, имаме и задължения, и гласуването е дълг на всеки“, обясни Ангелов. „Това до голяма степен ще сведе до минимум една от грозните практики на прехода – купуването на гласове“, заяви социалистът.

Тези, които смятат, че не харесват никоя от политическите сили, ще могат да пуснат празна бюлетина, но също ще са упражнили правото си на глас.

По думите на депутата – подобна практика – на санкции при негласуване, има в различни страни в Европа.

Не е необходима промяна в Конституцията, за да бъде въведена тази санкция, смята Страхил Ангелов. „Там е записано, че всеки пълнолетен български гражданин има право да гласува. Ще ви дам един пример: аз имам пълното право да пътувам с автомобила си извън София. Но за да го направя, трябва задължително да си купя винетка. Почти същото е“, обясни депутатът.

Източник:24chasa.bg