Ако сте горд собственик на котка, вероятно сте се чудили защо продължавате да намирате котката си, криеща се на най-странните места, споделят от istinskiistorii.com. Сигурно сте попадали на видео на човек, който не може да намери котката си, само за да я открие свита в кухненско чекмедже, притохнала зад хладилника или дори заклещена между стъклото и комарника на вратата. Което предизвиква въпроса: Защо котките се крият толкова много? И правят ли го от страх или това поведение е напълно нормално?

Въпреки че те са хищници, малкият размер на котката означава, че може да стане плячка и на по-големи животни. Това дава на котките вродена нужда да имат скривалище, което е затворено отстрани, казват  специалистите.

Така че, ако котка се крие, това не означава непременно, че се крие от вас . Просто е в заложено в тяхното ДНК.

Въпреки това, някои котки са особено страховити, а други може да не се адаптират добре към деца или непознати. Така че, ако намерите котката си често да се крие на потенциално опасни места, може да си струва да помислите кое ще накара бебето ви с козина да се чувства сигурно на открито.

Специалистите препоръчват да осигурите „покрито легло в тих кът, където не биха били притеснявани от други домашни любимци или деца“ и да поставите леглото „на повдигната повърхност, така че котката ви да наблюдава света отгоре и да се чувства още по-сигурна“.

Навиците за криене на котката могат да бъдат знак за стрес, но също така могат просто да посочат нужда от време да са сами. Най-лошият случай, поведението може да бъде симптом на заболяване.

Котките бягат от„ стадото “, когато са болни, защото не искат да бъдат разглеждани като слаби или уязвими, защото слабият бива изоставен.

Както при хората, най-добрият начин да разберете дали навиците на вашата котка са нормални или не, е да внимавате за промени в поведението.

Докато криещата се котка вероятно е безобидна, внезапното увеличаване на това поведение може да бъде причина за безпокойство. Ако котката ви внезапно започне да се крие по-често или показва някаква промяна в редовното си поведение, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.

.