Котките са най-малкото любопитни същества. Както всеки горд собственик на домашни любимци знае, че котките обожават да драскат всяка повърхност, да се крият часове наред и да не играят с играчките си, а с кофи за боклук и торби за пазаруване. Обаче, най-любопитната черта на всяка котка е нейния афинитет към подаръци от мъртви животни. Какво означават мъртвите зайци, мишки и птици, според котките: „Да, собственикът ми ще хареса това!“, споделя realniistorii.com.

За да отговорим на въпроса защо котките обичат даряват мъртви животни, ние трябва да разгледаме по-отблизо предците на животното. Въпреки че генетичният анализ предполага, че котките са били опитомени преди почти 10 000 години, фактът е, че тези същества споделят гени и характерни черти с диви, свирепи котки като тигри – животни, които разчитат на способността си да ловят плячка, за да оцелеят.

Макар че котките живеят сред хора – хора, които редовно зареждат купите си с хляб и риба тон – в продължение на хиляди години в тях остава инстинктът да ловят плячка. И тъй като котките са свикнали да споделят своата плячка с господаря – в този случай, хората – това, с което се представят, са мъртви животни като подаръци от тях.

Колко често котката ви дава мъртво животно като подарък зависи до голяма степен от неговия пол. Ако случайно имате женска котка, тогава е вероятно да получавате мъртви животни по-често. Защо? Както Едуард О. Цена отбелязва в книгата си  Принципи и приложения на домашното поведение на животните: въвеждащ текст , котките-майки в дивата природа осигуряват прехрана за техните бебета, докато те все още са неспособни и, когато времето е подходящо, „вземат котенцата в ловни експедиции, където могат да се научат как да улавят плячка. ” И без малки, женската котка обикновено използва майчините си инстинкти за лов на следващото най-хубаво нещо: своя човешки собственик.

И така, следващия път, когато котката ви се появи на задната веранда с мъртво животно в устата си, опитайте се да си спомните, че това е просто в природата им и те ви дават само мъртви животни като подаръци, защото ви смятат за семейство. В края на деня това е жест на обич.