Новите цени на тока трябва да станат ясни днес. След като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обсъди на открито заседание и на обществения съвет цените на тока от 1 август, се очаква крайното решение за дневната и нощната тарифа при трите електроразпределителни дружества да стане ясна до края на работния ден, пише Дарик.tok

Предложението на комисията е: за клиентите на ЧЕЗ нощната тарифа да поевтинее с малко над 6 на сто, а дневната – с 4,4 на сто. При ЕВН намалението на тока през нощта е с повече от 6,8 на сто, а през деня – с малко над 4 на сто. Най-малко ще бъде намалението при Енерго про. Клиентите на дружеството ще плащат дневна тарифа с 4,5 на сто по-евтина. През нощта цената на тока, продаван от Енерго про, ще бъде с 3,4 на сто по-ниска.

Неведнъж обаче експерти от бранша предупреждаваха, че ако се стигне до намаление на цената на тока, това няма как да се съвмести с увеличаването на цената на въглищата, каквото е обещанието на ресорния министър Драгомир Стойнев. Не е ясно и как електроразпределителните дружества ще се справят с инвестициите в инфраструктура, след като има намаление на цената на тока. Тя стана възможна след промени в Закона за енергетиката, приети почти веднага от новите управляващи.

Източник:24chasa.bg